03/08/2011

Pressió arterial disparada

2 min

Sovint, a la ràdio o als diaris, algú adverteix sever i aspre que la crisi actual, i per tant les retallades en sanitat i educació, són responsabilitat de tothom, no només dels banquers i els especuladors immobiliaris. Potser pretén que abaixem els ulls i demanem perdó, entre sanglots desesperats. Aconseguir que ens sentim culpables, tota la població alhora, no sé gaire on ens conduirà. Al segle XIX aixecaríem un gran temple expiatori, com el Sacré-Coeur de París o el seu homòleg del Tibidabo. En el present ens sortiria més a compte construir entre tots, com els amish quan alcen un graner, el tram Mollet-Montmeló del TGV. Jo m'ofereixo a col·locar dues o tres felipes.

Molts catalans hem pres durant anys Co-diován 80 mg, 28 comprimits, un medicament que contribueix a contenir la pressió arterial: val 23 euros amb 78 cèntims. Fa unes setmanes la farmacèutica va consultar l'ordinador -disposo de recepta electrònica- i em va comentar que la Generalitat me l'havia canviat -és automàtic- pel seu genèric corresponent, Valsartán/Hidroclorotiazida 80 mg, 28 comprimits: val 11 euros amb 65 cèntims.

Forçada per la penúria, els últims mesos la Generalitat ha accelerat el canvi de medicaments de marca a genèrics. Li vaig preguntar a la farmacèutica per què no s'havia fet abans, durant els dos mandats de governs d'esquerres i els anteriors, i la noia va envermellir: "Aquí hi ha sucat tothom". Es referia a les empreses farmacèutiques i els metges que en reben favors. Com van aconseguir que la Generalitat no canviés abans els medicaments de marca pels genèrics és un enigma que deixo sobre la taula, mentre em prenen la pressió arterial, perquè diria que l'estupor, la irritació i la nàusea m'han fet pujar la mínima.

stats