TEMPORADA DE FESTIVALS MUSICALS
Societat 03/02/2011

El Primavera Sound creix en espai i en nombre de concerts

El Primavera Sound confirma gairebé setanta grups més i dóna gairebé per tancada la programació de l'onzena edició, que tindrà lloc del 26 al 28 de maig en un recinte, al Fòrum, que guanya superfície.

Marta Salicrú
3 min
SoundLaugment, ATP

BarcelonaEl San Miguel Primavera Sound no nota la crisi. El festival de música popular alternativa ha anat augmentant el seu públic any rere any des de la primera edició el 2001 (tret de la del 2008, en què va experimentar un lleuger descens) i, en l'edició de l'any passat, la del desè aniversari, va reunir més de 101.000 persones en les seves tres jornades. El Primavera Sound és, com el defineixen els seus directors -Alberto Guijarro (també director de la Sala Apolo) i Gabi Ruiz-, un festival minoritari que arriba a una "immensa minoria" i la previsió per a aquest any, després d'haver venut 20.000 abonaments amb només part del cartell confirmat, és reunir 40.000 persones per dia i arribar als 120.000 assistents. I és per això que el Primavera Sound creix, tant en espai com en oferta de concerts.

El festival, que des del 2005 se celebra al Parc del Fòrum, augmenta aquest any la seva superfície i el nombre d'escenaris, que passen a ser vuit. Una de les principals novetats de l'edició d'aquest any és que el festival comptarà amb dos escenaris principals, amb una capacitat superior a les 20.000 persones cada un, i que es repartiran els caps de cartell. El nou escenari se situarà en l'espai on hi havia instal·lat la carpa del Cirque du Soleil aquest Nadal, un espai fins ara no utilitzat pel Primavera Sound.

L'augment del perímetre del recinte també servirà per redistribuir els espais i evitar aglomeracions, com les que es van produir l'any passat als accessos a l'escenari que comissionava el festival ATP. I també farà possible que es multipliquin els serveis: es crearà una nova àrea de restauració i augmentarà el nombre de lavabos, tot plegat, segons Guijarro, per "augmentar l'aforament mantenint la comoditat".

El gruix de la programació

El Primavera Sound 2011 també augmentarà el nombre de concerts, passant dels 220 de l'edició anterior -duts a terme per 193 artistes- als 254 previstos per a aquest any. Amb la setantena de noms anunciats ahir, el festival ha confirmat ja els 125 artistes que conformen el gruix de la programació de l'edició d'enguany. Segons va dir Guijarro, el cartell no està "100% tancat", però a la programació només hi ha "un parell d'espais disponibles".

La tongada de noves confirmacions va abundar en l'anomenada gamma mitjana de la programació. Entre els noms més destacats hi ha el de la cantautora rock britànica PJ Harvey, qui presentarà el seu nou àlbum, el polític Let's England shake , i el del nord-americà Sufjan Stevens, qui farà el mateix amb el pop experimental del celebrat The age of Adz (2010). En l'apartat de clàssics el Primavera portarà els ressuscitats PIL, el projecte de postpunk de John Lydon després dels Sex Pistols; els experimentals Einstürzende Neubauten; el pop del grup de culte anglès The Monochrome Set; l'art punk dels nord-americans Pere Ubu, que interpretaran sencer el seu debut, The modern dance (1986), i les figures claus de l'avantguarda novaiorquesa Arto Lindsay i Glenn Branca, que vindrà amb un ensemble format per quatre guitarres, un baix i dos percussionistes.

El Primavera Sound 2011 serà també un dels més negres de la seva història, amb una oferta de hip-hop encapçalada per Big Boi (membre d'Outkast), DJ Shadow i Gonjasufi; una aposta pel dubstep a càrrec de Caspa, Kode9 i del crooner electrònic James Blake, i de pop negre a càrrec dels nord-americans Of Montreal i del nostre El Guincho. Entre els artistes estatals destaca el retorn de Nosoträsh, el productor barceloní John Talabot i el concert dels també barcelonins Cuzo amb l'exlíder de Can, Damo Suzuki.

stats