Societat 06/06/2011

Primera condemna a Catalunya per associació il·lícita a uns menors per integrar una banda juvenil violenta

Els vuit acusats per apunyalar a un jove de 14 anys seran internats entre un i tres anys a un centre de menors

Acn
3 min

L'Hospitalet de LlobregatEls vuit autors de l'apunyalament d'un jove de 14 anys a les portes de la seva escola, a Sant Ildefons (Cornellà) el novembre del 2009, quan tots eren menors, estaran internats entre un i tres anys. Així ho ha decidit una jutgessa després que els imputats acceptessin haver comès els delictes de temptativa d'assassinat, robatori amb violència i associació il·lícita. És el primer cop a Catalunya que un magistrat sentencia que existeix associació il·lícita, i per tant una organització jerarquitzada i estable, darrere d'un nou grup juvenil violent format per menors, en aquest cas la 'Mara 13'. La decisió dóna així per bona una tesi sostinguda per la fiscalia i basada en extensos informes dels Mossos.

Els vuit acusats d'haver apunyalat el jove Eimer Alberto G. H. a les portes del seu institut, el Maria Aurèlia Campmany del barri de Sant Ildefons de Cornellà, el 24 de novembre del 2009, han acceptat els fets aquest matí en la primera sessió del judici pels fets. Els set nois i la noia implicats han concedit haver comès els delictes de temptativa d'assassinat i robatori amb violència.

A la sortida de classe, Eimer va mirar d'ajudar el seu germà gran Erik, a qui els acusats li volien prendre el mòbil. Va ser llavors quan el noi va rebre diverses punyalades amb un llevataps per part de Jordy, conegut com a Danger, que li van arribar a perforar el cor i gairebé li va costar la vida.

Els condemnats també han concedit el delicte d'associació il·lícita perquè han admès que formaven part del grup 'Mara Salvatrucha', o '13', inspirat en una banda nascuda als Estats Units i arrelada a Centreamèrica. En aquest grup es reflecteixen alguns adolescents a l'àrea metropolitana, molts d'ells fills de la immigració i víctimes de situacions familiars desestructurades i per tant mancats d'altres referents, com reflecteixen els informes pedagògics sobre els condemnats.

L'apunyalament de Sant Ildefons fou, de fet, el primer delicte de sang d'aquesta colla als voltants de Barcelona del qual es té constància, si bé aquests i altres joves havien protagonitzat ja abans nombrosos atracaments a les portes d'instituts de Cornellà, el nord de l'Hospitalet i Esplugues.

Per aquesta agressió la jutgessa imposarà una mesura de quatre anys d'internament tancat en un centre (dels quals sis mesos seran d'internament en règim semiobert i uns altres sis en règim obert), a més de tres anys de llibertat vigilada, a l'autor material de l'apunyalament, Jordy Steven A. P., conegut com a Danger, que tenia 15 anys en el moment dels fets. La fiscal i l'acusació particular havien demanat per a ell la pena més alta prevista en el Codi Penal, que és de cinc anys d'internament i tres en llibertat vigilada pels menors de 14 i 15 anys que cometen delictes greus.

Quatre dels condemnats tenien aquesta edat. Per a ells, la fiscalia demanava una pena de tres anys d'internament i tres de llibertat vigilada. La jutgessa ha imposat aquesta mesura a Ronny Gerson P. G. i Iverth Mauricio D. T., (sis mesos del seu internament seran en règim semiobert i sis en règim obert). Els altres dos menors que tenien aquesta edat,. Cristian D. B. i Kemberly Greisy G. P. hauran d'estar dos anys internats (amb els sis mesos en règim semiobert i els altres sis en obert) i passaran tres anys en llibertat vigilada.

Hi havia tres acusats que tenien entre 16 i 17 anys en el moment dels fets que poden ser condemnats a un internament de fins a vuit anys, i pels quals la fiscal en demanava un de cinc anys. Finalment, Jordy Ricardo T. D. i Tonny Steward M. M. hauran d'estar dos anys internats (dels quals sis mesos en règim semiobert i sis en règim obert), i passaran tres anys en llibertat vigilada. Anass A. haurà d'estar un any i mig internat en règim tancat, mig any en règim semiobert, un altre mig en règim obert i tres anys en llibertat vigilada.

Els acusats s'han mostrat conformes amb aquesta sentència, però aquesta no es dictarà com a mínim fins dijous, perquè no hi ha acord entre les parts en la indemnització que els autors han de pagar a la família de la víctima. L'acusació particular demana als pares dels acusats, responsables civils dels fets, una indemnització de 390.390 euros. La fiscalia rebaixa aquesta petició de responsabilitat civil a 157.060 euros. Dijous es faran les proves pericials forenses que permetran a la jutgessa emetre una decisió.

stats