COPAGAMENT FARMACÈUTIC
Societat 29/06/2012

Caos informàtic a les farmàcies a dos dies pel copagament

Els farmacèutics no poden garantir aplicar diumenge el nou sistema de pagament segons la renda. Aquest dijous els sistema va estar penjat durant més de 15 hores i no es podien dispensar medicaments

Lara Bonilla
2 min
Els tiquets de compra ja inclouen la nova taxa.

Barcelona"Col·lapse", "desastre", "caos". Així descrivien els farmacèutics la jornada d'ahir a les farmàcies catalanes després que el sistema informàtic que gestiona les receptes electròniques hagués caigut durant tot el matí. A la tarda encara funcionava a baix rendiment.El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va explicar que s'havia detectat "un problema greu a la base de dades" que s'utilitza per dispensar els medicaments.

"No podíem vendre els fàrmacs i hem hagut de dir als clients que ens deixessin les receptes per entrar-les després al sistema", explicava el farmacèutic, Jordi Fàbregas. A la farmàcia Rodríguez Alsina de Barcelona havien de dir als clients que "tornessin l'endemà". "El sistema no reconeixia les exempcions i al migdia s'ha col·lapsat. Ha estat caòtic. Sort que els clients són comprensius", reconeixia la farmacèutica Magda Español.

No hi ha constància que aquest divendres al matí hi hagi problemes.

Tot i que el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona diu que no compta "amb prou evidències" per assegurar que el problema de les últimes hores estigui directament relacionat amb la implantació de la taxa d'un euro per recepta, alerten que serà inviable" aplicar diumenge el copagament.

Des que dissabte es va actualitzar el sistema informàtic per incloure el cobrament de l'euro per recepta, el programa ha fallat repetidament, però semblava que en els últims dies s'havien solucionat els problemes. No obstant, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va desvincular les incidències informàtiques de l'aplicació de la nova taxa i ahir va assegurar als farmacèutics que no havien d'estar "preocupats pel nou sistema". Però el Col·legi assegura que, en aquestes circumstàncies i "donada l'experiència acumulada", és "inviable" aplicar diumenge el nou copagament estatal dels medicaments en funció de la renda. "No prendrem cap risc que pugui comportar més dificultats en les condicions de treball que ja estan patint els farmacèutics", va dir el Col·legi en un comunicat, i va instar el Govern a elaborar un pla de contingència atès que la llei estableix implantar el copagament el dia 1 de juliol.

Copagament en proves

Salut treballa a corre-cuita per establir un mecanisme provisional que avui presentarà el conseller i que ha de servir per detectar quan els jubilats hagin arribat als límits de copagament en funció de la renda: 8, 18 i 60 euros.

És un sistema basat en el que es fa servir per la taxa catalana, l'euro per recepta, però que inclou diverses variables més. Ahir i avui s'està provant per comprovar que no hi hagi problemes, abans que entri en funcionament diumenge. "Si amb una variable -l'euro per recepta- hem tingut aquests problemes, amb sis més es col·lapsarà el sistema", explicava la farmacèutica Magda Español. "La gent haurà de tenir paciència perquè nosaltres som al mig", afegia.

stats