RECERCA
Societat 10/08/2012

Proven amb èxit un nou fàrmac per tractar el càncer de pell

L. Bonilla
2 min
Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant l'exposició intensa al sol.

BARCELONAEls oncòlegs de l'Hospital del Mar han liderat el primer estudi en humans d'un nou tractament contra el càncer que ataca simultàniament dues proteïnes, anomenades RAF i MEK, fonamentals en la reproducció de les cèl·lules canceroses. Habitualment, les teràpies oncològiques inhibeixen una d'aquestes proteïnes però el nou fàrmac les ataca les dues.

Els investigadors van comprovar que el nou medicament "estabilitza el creixement del tumor en un 40% dels pacients tractats i fins i tot en disminuïa la mida", explica la doctora Maria Martínez, la primera autora de l'article que ha estat publicat a la revista Clinical Cancer Research i que s'ha dut a terme conjuntament amb científics dels hospitals Royal Marsden de Londres i l'Institut Gustave Roussy de París. "Són pacients que ja havien fet diverses línies de quimioteràpia i eren resistents als tractaments", afegeix.

El primer pacient de tot el món -una dona amb un tumor ginecològic- va ser tractada a l'Hospital del Mar. Els resultats més prometedors s'han observat en pacients amb melanoma, un tipus de càncer en què la quimioteràpia és poc eficaç. "Però també es podria estendre a altres tipus de tumors. Hem vist que en alguns malalts de càncer de còlon i en pacients amb un tumor ginecològic el medicament ha frenat el tumor durant un temps", indica el doctor Joan Albanell, investigador principal i cap del servei d'oncologia de l'Hospital del Mar. Aquest nou fàrmac, encara en fase I, s'emmarca en les teràpies personalitzades.

SMS per recordar la visita

L'enviament de missatges de mòbil recordant les visites a les consultes externes dels hospitals de l'ICS ha reduït en gairebé un 20% l'absentisme. Cada mes s'envien 95.000 missatges als usuaris en què se'ls recorda el dia, l'hora i el lloc de la consulta i un número de telèfon per si volen anul·lar la cita. Durant el 2011, les consultes externes dels vuit hospitals de l'ICS van rebre 2,7 milions de visites.

stats