SOCIETAT
Societat 16/07/2012

Proven amb ratolins una tècnica que tracta l'addicció a les drogues

El tractament es basa en la llum i permet estudiar quins canvis pateix el cervell i quin vincle tenen aquestes modificacions amb els comportaments alterats

Ara
2 min
El 5% de les mostres de cocaïna contenien només cocaïna. En la resta, estava adulterada.

BarcelonaLa llum i les tècniques d'optogenètica (una tècnica d'investigació que consisteix en l'ús de la llum per induir activitat en grups específics de cèl·lules cerebrals) podran ser usades en teràpies d'addicció a les drogues, ja que, tal com ha descobert un equip d'investigadors del Centre de Neurociència de la Universitat de Ginebra, els estímuls lumínics permeten estudiar com canvia el cervell durant l'addicció i com aquests canvis es vinculen a possibles comportaments alterats. El científic responsable de l'equip, Christian Lüscher, ha explicat avui al congrés europeu de neurociència (FENS) que se celebra aquests dies a Barcelona que la manipulació optogenètica permet activar les neurones en àrees específiques del cervell sense usar drogues.

El mètode passa per introduir quirúrgicament al cervell un gen únic sensible a la llum (derivat d'una alga) i, mitjançant un virus, aquest es transporta i fa que totes les cèl·lules de la zona desitjada es converteixin en sensibles a la llum i s'activin. "És un truc genètic que permet imitar els efectes de les drogues addictives mitjançant l'activació de vies de la dopamina de neurones que volem controlar, de la mateixa manera que ho farien les drogues", explica Lüscher.

Aquest expert ha subratllat que l'addicció és un greu problema de salut pública i una de les malalties cerebrals més costoses i, malgrat això, encara no existeix cap tractament reconegut que permeti establir amb precisió els canvis cerebrals relacionats amb l'addicció i les empremtes que la cocaïna i altres drogues deixen al cervell.

Els estudis d'aquest equip van encaminats a confirmar com el consum de cocaïna modifica físicament el cervell, investigant la connexió entre dues regions d'aquest òrgan que formen part d'un circuit de recompensa que s'activa durant el consum d'aquesta substància, així com a demostrar que aquestes alteracions es relacionen amb canvis de comportament.

A través d'un experiment amb ratolins, l'equip de científics ha confirmat que la manipulació optogenètica imita els mateixos canvis que tenen lloc al cervell sota els efectes de la cocaïna. "En arribar a la base de la comprensió dels processos d'addicció podem millorar les opcions d'impacte i apuntar a nous enfocaments per al tractament", ha remarcat el doctor. No obstant això, ha subratllat que les malalties de l'addicció en animals difereixen de les dels éssers humans, però que el descobriment pot ajudar en els tractaments amb humans en un futur. Es podria permetre l'adaptació futura de tècniques d'estimulació cerebral existents per tractar i, possiblement, revertir l'addicció o prevenir recaigudes.

stats