MEDI AMBIENT
Societat 16/12/2010

Pugen les temperatures, baixa el cabdal dels rius i les platges estan en perill

La Segona Edició de l'Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya diu que la temperatura augmentarà 2ºC fins a mitjans de segle. Aquest informe aporta més evidències a les tendències que apuntaven en l'anterior edició

Anna Brullet
2 min

BarcelonaAvui s'ha presentat la Segona Edició de l'Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, elaborat per 100 experts i coordinat per Josep Enric Llebot. Aquest estudi actualitza el primer, pioner a tot l'estat espanyol, que es va presentar fa cinc anys. Llebot explica que les tendències que s'apuntaven en aquell estudi es mantenen però es recullen més evidències per recolzar-les. I, tot i que no es pugui establir una relació directa entre canvi climàtic i risc d'incendis, és evident que l'augment de la temperatura i la sequera contribueixen a augmentar-lo.

Segons l'informe la temperatura pujarà 0,5ºC els propers deu anys i 2ºC fins a mitjans de segle. Aquest augment de la temperatura ha tingut efectes en la vegetació, sobretot en la muntanya. Les temperatures són massa altes perquè hi creixin algunes plantes, que cada cop ho fan més amunt. Allà, però, les condicions del sòl no són les adequades.

Un altre punt important és la manca disminució de la disponibilitat d'aigua. Els boscos, que creixen prop dels rius, han fet que el cabal d'aigua disminueixi. També afecta al volum d'aigua disponible els nostres canvis d'hàbits i l'augment del cicle de vida de les plantes. Amb l'augment de temperatures les fulles surten abans i cauen més tard i, per tant, les plantes necessiten aigua durant més temps.

De l'informe en surt molt malparat el litoral, una de les zones més vulnerables. L'augment del nivell del mar, el canvi de direcció de l'onatge i la pressió humana el posen en perill. Les zones més vulnerables són les costes baixes, com el delta del Llobregat, el delta de l'Ebre i els aiguamolls de l'Empordà.

Les estacions d'esquí també en notaran l'efecte, perquè nevarà menys i durant menys temps. Ara bé, no sembla preocupant, ja que entre la neu artificial i les activitats com el senderisme que fan que l'activitat turística sigui menys estacional s'hi han adaptat.

stats