Societat 01/03/2012

Puig celebra l'arxivament del cas contra els Mossos de la plaça de Catalunya i referma la seva confiança en la policia

Els 'indignats' recorreran el sobreseïment perquè consideren que el jutge els ha deixat en una situació d'indefensió

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha celebrat aquest dijous al migdia l'arxivament de la causa oberta contra els Mossos d'Esquadra per les càrregues contra els 'indignats' a la plaça de Catalunya el 27 de maig. Puig ha refermat el seu respecte a les decisions judicials i la seva confiança en els comandaments policials per la seva actuació "correcta" aquell dia. Per la seva banda, la defensa dels 'indignats' ha anunciat que recorrerà el sobreseïment perquè el jutge els ha deixat en indefensió i no ha fet totes les diligències necessàries per aclarir els fets com demanar la identificació dels agents intervinents.

En declaracions a la Seu d'Urgell, Puig ha mostrat el seu "respecte absolut" a les decisions judicials. "En un estat de dret, la policia ha de fer el que creu que ha de fer, i la interpretació de la llei i la resposta davant dels drets que alguns ciutadans puguin veure d'alguna manera alterats o confrontats correspon a la justícia". A banda d'això, Puig ha mostrat la seva "elevada satisfacció" per l'arxivament, i ha recordat que des del primer moment va manifestar la seva confiança en el director general dels Mossos, Manel Prat, en els comissaris i en tots els operatius que van intervenir. Per això, ha celebrat que la justícia "vingui a donar suport" a l'actuació "correcta" de la policia.

Per la seva banda, una de les advocades dels querellants, Anaïs Franquesa, ha explicat a l'ACN que pensen recórrer la decisió del jutge perquè consideren que "no s'han practicat suficients diligències", com l'interrogatori dels querellants, als quals no es va prendre declaració amb els seus advocats. Tampoc es va prendre declaració a cap testimoni, com els del 'Legal Team' que van assistir a la plaça. Segons Franquesa, això suposa un "desequilibri" entre les dues parts, ja que "el jutge només ha escoltat les declaracions dels imputats", que tenen dret a mentir, ha recordat.

A més, els advocats de l'acusació particular recorden que no s'ha citat a declarar, ni com a testimoni, un dels querellats, el sotsinspector de l'ARRO dels Mossos que estava a les ordres de la unitat d'ordre públic aquell dia a la plaça, i que apareix en diversos vídeos. De fet, els advocats consideren que el jutge hauria d'haver demanat a la Divisió d'Afers Interns (DAI) informació sobre la presència i actuació d'aquest comandament a la plaça.

També demanen que el jutge investigui per què els agents antiavalots no portaven visible el seu número d'identificació obligatori.

Segons Franquesa, és "preocupant" l'argumentació del jutge sobre la justificació de l'ús de la força, ja que "posa el perill futur i incert dels potencials incidents de l'endemà per davant del perill immediat que hi havia a la plaça".

Igualment, critiquen durament que el jutge digui que no hi va haver mostres d'extralimitació excepte en casos "aïllats". Per això, es pregunten per què no s'investiguen aquests casos aïllats.

stats