SOCIETAT
Societat 20/06/2012

Puig planteja una taxa pels serveis de seguretat en els grans esdeveniments

Ha precisat que la mesura encara està en fase d'estudi i que consistiria en què la Generalitat cobraria aquesta taxa als organitzadors

Efe
3 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha plantejat avui imposar una taxa de contraprestació perquè la Generalitat cobri als organitzadors de grans esdeveniments, des de partits de futbol fins a grans concerts, a canvi de prestar els serveis de seguretat.

En un esmorzar informatiu al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Puig ha precisat que la mesura encara està en fase d'estudi i que consistiria en què la Generalitat cobraria aquesta taxa als organitzadors de grans esdeveniments esportius o culturals que generen importants beneficis, però mai en l'àmbit amateur, per les funcions policials que prestin, més enllà de les bàsiques.

El conseller ha recordat que, a causa d'un error a la llei d'acompanyament dels pressupostos, que ja s'ha solucionat, la Generalitat va començar a cobrar una taxa als organitzadors de voltes ciclistes, per les tasques de control de trànsit, el que va desencadenar queixes dels afectats fins que la mesura va quedar sense efecte.

No obstant això, Puig ha anunciat avui que ara estan estudiant que, en aquells grans actes que generen importants beneficis, l'administració pugui recuperar part dels diners invertits en els dispositius de seguretat.

Aquesta taxa de contraprestació s'aplicaria sempre en l'àmbit professional, segons el conseller, i podria afectar, per exemple, als clubs de futbol i als organitzadors de campionats europeus o mundials d'atletisme, de carreres de Fórmula 1 o de grans concerts o esdeveniments culturals amb finalitats comercials.

El conseller ha enquadrat aquesta proposta en el marc de la reflexió que manté des de fa mesos d'acord amb la seva convicció que la seguretat no és una responsabilitat "exclusivament pública".

Per a Puig, la societat ha d'anar implicant-se cada vegada més en la seguretat, pel que ha apel·lat a la responsabilitat individual a l'hora d'adoptar mesures d'autoprotecció i d'incrementar la col·laboració ciutadana amb les forces de seguretat.

"És necessari anar més enllà", ha exclamat el conseller, que ha recordat que ja hi ha voluntaris en altres matèries, com les emergències, i que en altres països europeus hi ha la figura del "voluntari policial", encara que ha precisat que per ara no es planteja crear aquesta figura a Catalunya.

En qualsevol cas, ha anunciat que preveu regular i potenciar tant la col·laboració ciutadana com la voluntarietat en la seguretat a la Llei de Seguretat de Catalunya que està preparant el seu departament.

Paral·lelament, ha recordat que la seguretat privada jugarà cada vegada més un paper complementari en tasques que duen a terme Mossos d'Esquadra, com per exemple la vigilància dels perímetres de les presons -que es podria començar a assajar l'any vinent- o en la vigilància de les comissaries, per a així disposar de més Mossos per patrullar pels carrers.

En aquest context, Puig ha defensat de nou la creació a mitja dotzena de municipis catalans de patrulles ciutadanes per vigilar els camps de cultius dels pagesos, encara que ha insistit que no van armats ni duen a terme funcions policials, sinó que es limiten a vigilar les seves propietats privades.

"Difícilment en un Estat de Dret es pot prohibir a algú que vigili la seva propietat privada", ha al·legat Puig, que ha reconegut que en alguns dels municipis en els quals es va anunciar la creació d'aquestes patrulles ja no estan actives, tot i que no s'ha donat a conèixer públicament per evitar que tornin els robatoris.

El conseller ha recordat que actualment hi ha 17.250 agents de Mossos d'Esquadra i que la previsió és que els anys vinents, si es poden convocar noves promocions (successivament de 500, 500 i 400 policies), arribin fins als 18.600.

Una vegada arribats a aquest punt, Puig es planteja incrementar els requisits d'accés per a algunes convocatòries per reforçar a unitats d'una més gran especialització, de manera que es podria demanar una titulació major, segons que ha explicat.

stats