Societat 27/06/2012

Pujol, sobre la sentència del Suprem: "Cal reaccionar amb tota l'energia"

L'expresident de la Generalitat denuncia que hi ha "una nova ofensiva contra el català"

Efe
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha fet avui una crida als catalans a "reaccionar amb tota l'energia" davant la nova "ofensiva" contra el català.

En un editorial al butlletí setmanal del seu centre d'estudis, Pujol ha sortit al pas de la sentència del Tribunal Suprem (TS), que imposa també el castellà com a llengua vehicular en el segon cicle d'educació infantil a Catalunya.

Pujol ha alertat que no facilitar el coneixement del català a tots els nens i joves de Catalunya significa "condemnar" i "residualitzar" aquesta llengua.

De fet, segons Pujol, l'"ofec econòmic i financer", així com la "política de debilitament de la llengua i la cultura i el fet de dificultar la integració del conjunt de la població catalana condemnen Catalunya a la residualització".

"Contra això cal reaccionar amb tota l'energia. Pels camins que sigui i per difícil que sigui. Tot, menys que ens converteixin en una cosa irrisòria i insignificant", ha demanat.

Pujol ha argumentat que el sistema d'immersió lingüística, que permet que el català sigui la llengua vehicular a l'escola, "no és un caprici de nacionalistes radicals", sinó una "necessitat si es vol que el català no vagi quedant progressivament arraconat i residual i que més endavant desaparegui".

Segons Pujol, en una societat amb una "molt forta immigració", amb un "domini molt acusat del castellà" en els mitjans i amb la força que aquesta llengua té per ser l'idioma de l'Estat i per la seva gran projecció mundial, la situació del català és "precària".

L'expresident ha recalcat que durant més de 25 anys el sistema d'immersió lingüística ha garantit que "tots els alumnes tinguin un bon coneixement del català i del castellà", per la qual cosa "no hi ha motiu" perquè ara es desencadeni "una nova ofensiva contra el català".

stats