METEOROLOGIA
Societat 01/08/2012

Punta de calor per començar l'agost

Miquel Bernis
2 min
Les altes temperatures que ja es notaven ahir i que avui aniran a més obliguen a buscar formes de climatització i escollir aquelles habitacions més fresques.

METEORÒLEGExcepcions a banda, aquest no està sent un estiu amb períodes molt llargs de calor forta, però les altes temperatures van arribant en petites dosis. Avui tindrem un altre d'aquests dies de calor molt intensa, coincidint amb l'inici del mes d'agost. Les temperatures superaran amb facilitat els 35 graus a l'interior, i a la costa el termòmetre saltarà per sobre dels 30. Al sud del País Valencià és probable que s'arribi als 40 graus en algun cas, i l'Agència Espanyola de Meteorologia té activada l'alerta taronja davant d'aquesta possibilitat. La segona part de la setmana continuaran les altes temperatures, però res fa pensar que els pròxims dies es puguin superar les màximes d'avui.

Com serà l'agost?

Els mapes del temps que fem servir els meteoròlegs diàriament dibuixen un inici d'agost sense grans canvis. La calor forta no durarà, però les temperatures es mantindran a la banda alta, i en tot cas a partir de diumenge els termòmetres començarien una tendència a la baixa, que farà bastant més suportable la calor i portarà nits bastant fresques a l'interior i al Pirineu de cara a la setmana que ve. El cap de setmana apareixeran les tempestes de tarda al Pirineu, i entre diumenge a última hora i dilluns alguns xàfecs fins i tot faran acte de presència en altres indrets. En general, però, els 10 primers dies d'agost difícilment hi haurà cap gran canvi de temps que porti pluges extenses i una forta baixada de temperatures.

Els models de pronòstic de llarg abast insisteixen a pronosticar un agost amb més moviment que el juliol, tot i que no a tot arreu. Les previsions de l'agència americana NOAA apunten cap a un agost amb més ruixats dels que caldria esperar al Pirineu, i en menor mesura s'entreveu una lleugera tendència que això pugui passar també a l'interior. A la costa no s'hi esperen anomalies respecte al que caldria esperar per a un mes d'agost convencional. Pel que fa a les temperatures, s'espera que a tot l'oest d'Europa i també a la Península l'ambient sigui lleugerament menys càlid que en un agost típic. Hi ha més probabilitats, per tant, que visquem un agost relativament fresc, que no pas que sigui recordat per la calor forta.

Un juliol sense ruixats de tarda

El juliol ha estat un mes sec en conjunt, i si bé això és habitual a la majoria d'indrets, al Pirineu el més normal és que els ruixats sobtats d'estiu hi deixin força aigua. Al Ripollès i al nord del Berguedà, per exemple, les tempestes de tarda en un juliol normal acumulen de 80 a 130 litres per metre quadrat, depenent de l'indret. Aquest any no s'ha passat dels 15 en cap punt del Pirineu Oriental, ni tan sols a alta muntanya. Tot plegat contribueix a augmentar el risc d'incendis, que torna a ser alt en moltes comarques, i fins i tot molt alt en alguns punts de la Catalunya Central.

stats