Societat 18/10/2017

Quatre de cada deu atesos per Càritas no tenen un habitatge digne

Les persones sense casa ateses per l'entitat a Catalunya passen d'un 8% a un 14,4%

Selena Soro
3 min
Un home dormint en un portal a Barcelona.  La regulació  de l’habitatge protegit s’ha aprovat dins el termini fixat.

BarcelonaEl Yusuf fa començar a dutxar els seus fills només un cop per setmana –els divendres– per estalviar en la factura energètica. El Marc va acceptar un contracte laboral de 10 hores setmanals com a cambrer tot i que en realitat en treballa el doble. I la Susana va deixar un pis de 40 metres quadrats per un de 20. Són algunes de les persones a Catalunya que cada any atén Càritas, i que evidencien que, per a molts, la crisi econòmica continua. "La crisi no ha acabat, s'ha quedat", lamenta la responsable de relacions institucionals de l'entitat, Anna Roig. "Les persones vulnerables són les primeres que van entrar a la crisi i són les últimes que en surten", afegeix. Des de Càritas es van atendre l'any passat un total de 360.604 persones, un 4,7% més que el 2015, segons el balanç anual presentat aquest dimecres per l'entitat.

Entre les dades més preocupants hi ha la precarietat habitacional. Quatre de cada deu casos atesos per l'entitat no tenen un habitatge digne on viure, i un 14% ni tan sols té casa. Les persones sense llar han passat d'un 8% a un 14,4%, i les que no tenen un habitatge digne han passat d'un 31,5% a un 39,5%. Per primer cop, a més, es registra el nombre de persones que viuen en pisos ocupats: són un 3,2%. Un 9,5% dels atesos, d'altra banda, viuen rellogats "en condicions molt precàries". "Hi ha una gran escassetat de lloguer social a preu assequible", ha denunciat el portaveu de Càritas Catalunya, Lluís Miquel Luna, que ha criticat la poca oferta i la lentitud del sistema a l'hora d'adjudicar habitatge d'emergència.

Pel que fa als col·lectius més vulnerables, un cop més es demostra que "la pobresa té rostre de dona", segons Luna. Les dones representen el 55,6% de les persones ateses, i les dones soles amb fills a càrrec representen un 18,8%. El 58,8% de les persones que recórrer a Càritas són parelles amb fills, i un 26% viuen soles. "Les llars amb menors a càrrec d'un sol progenitor són les més vulnerables", assenyala Luna. En aquest sentit, el president de l'entitat, Francesc Roig, s'ha mostrat extremadament preocupat pel fenomen "de la pobresa hereditària", aquella pobresa que s'hereta de pares a fills quan la vulnerabilitat "s'enquista".

Càritas critica la inacció de l'Estat amb els refugiats

Una altra preocupació que enguany ha quedat reflectida al balanç de Càritas és la situació dels refugiats. "Ens hem posat a disposició de les administracions per atendre les persones refugiades. Ens preocupa molt la inacció de l'Estat respecte els compromisos establerts amb la UE", ha denunciat Luna. El 2016, Càritas va atendre un total de 5.883 persones refugiades, la majoria de països llatinoamericans com Hondures. De països de l'Orient Mitjà se n'han atès 61 de Síria, 16 de l'Iraq i 29 de l'Iran.

Des de Càritas també han fet una crida a no deixar de banda la solidaritat. Enguany l'entitat ha ingressat 42 milions d'euros, però les aportacions han baixat al voltant d'un 10%, sobretot per part de les empreses. Mentre el 2015 1.717 empreses van col·laborar econòmicament amb l'entitat, l'any passat ho van fer 1.148. "Algun dia ens encantaria dir que Càritas no té necessitat d'existir", ha conclòs el president de l'entitat.

A la presentació del balanç de Càritas també hi ha assistit l'Arquebisbe de Barcelona, Joan Joan Josep Omella, que ha valorat molt positivament la tasca de l'entitat. "Càritas són les mans que acullen i treballen pels més vulnerables. Són els ulls que descobreixen les necessitats i les orelles que escolten els crits dels més pobres. És la boca que denuncia les desigualtats i proclama la solidaritat", ha celebrat Omella.

stats