RETALLADA A L'ENSENYAMENT SUPERIOR
Societat 06/05/2012

Quatre candidats a eixugar el dèficit de la UAB

El 24 de maig la UAB escollirà nou rector o rectora en unes eleccions més concorregudes que mai. Un dels quatre candidats haurà d'aplicar les retallades que han forçat la dimissió de l'actual equip de govern.

Sònia Sánchez
2 min
"La meva  primera casa  a Ségou era prop del mercat i tenia al davant els pollastres penjats"

BARCELONA.La complicada situació econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no només ha forçat eleccions anticipades al rectorat, sinó que ha portat els comicis més dividits de la seva història recent. Quatre candidats volen agafar el timó en el moment més difícil del centre, en què hauran d'intentar frenar la davallada econòmica sense perdre qualitat educativa.

La UAB és la universitat pública catalana amb més dèficit juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya -que divendres va aprovar el pressupost del 2012 amb una retallada del 9,4%-, tal com confirmen fonts d'Universitats. El romanent negatiu de l'Autònoma arriba pel cap baix a 67 milions (la Sindicatura de Comptes el xifra en 47 milions a 31 de desembre del 2009 i el 2011 es va tancar amb un altre dèficit de 20 milions). A més del deute pendent de 35 milions que el Govern tripartit va deixar amb la UAB (procedent de l'acord de finançament 2006-2010), els dos primers anys de Govern de CiU han suposat una retallada de 59,1 milions en les subvencions de la Generalitat (un 24% respecte del 2010), de manera que el pressupost total s'ha vist reduït en 43 milions (24 el 2011 i 19 el 2012). L'equip sortint de la rectora Ana Ripoll deixa uns comptes per al 2012 que carreguen la major part de la retallada (11 dels 19 milions d'enguany) sobre el capítol de personal, reduint professors associats, no cobrint les jubilacions, incentivant prejubilacions i reduint complements salarials. Un panorama que haurà d'entomar el futur rector.

Tots quatre candidats coincideixen a reclamar al Govern el seu deute i a criticar les retallades, però amb un tarannà prou diferent. El catedràtic de medicina Joaquim Coll deixa clar que "les polítiques les dicta la Generalitat", però aposta per "no incidir només en les persones". La catedràtica de farmacologia Marga Arboix prioritza l'estabilitat dels professors lectors i del programa Ramón y Cajal, però adverteix que no li "tremolarà la mà a l'hora de fer retallades i canvis". El catedràtic d'economia Ferran Sancho advoca per "minimitzar la incidència" de les retallades sobre el professorat, sobretot dels que inicien carrera acadèmica al centre. I el catedràtic d'educació Pere Solà presenta una bateria de mesures alternatives a les retallades en personal, començant per un cànon del 35% sobre els ingressos de les spin-off , fundacions i ens privats de mestratge dependents de la UAB.

Tots critiquen la pujada de taxes, però admeten que no tindran més remei que aplicar-la. Sancho i Solà aposten per compensar-la augmentant les beques salari de la UAB.

stats