Societat 24/08/2012

Quatre incendis simultanis: Madremanya, Aiguamúrcia, l'Escala i la Jonquera

Unes 40 hectàrees s'han cremat a Madremanya per ara i unes 30 a Aiguamúrcia. Els focs de l'Escala i la Jonquera, on les flames ja estan encerclades, són menors

Acn
4 min
Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat treballant a l'incendi del nucli del Pla de Manlleu, a Aiguamúrcia (Alt Camp) / ACN

BarcelonaQuatre incendis cremen arreu de Catalunya aquest divendres a la tarda. A més dels incendis de Madremanya (Gironès) i d'Aiguamúrcia (Alt Camp), que s'han registrat a dos quarts de tres de la tarda, a un quart de cinc de la tarda s'ha declarat un altre foc menor a l'Escala, prop de les ruïnes de Sant Martí d'Empúries, a l'Alt Empordà. A dos quarts de cinc, se n'ha iniciat un altre a la Jonquera (Alt Empordà), al costat de l'AP-7, que ja està encerclat. L'incendi de Madremanya ha cremat més de 40 hectàrees i ha fet desallotjar més d'una trentena de veïns i tallar dues carreteres i la circulació de trens entre Flaçà i Girona. El foc del Pla de Manlleu, a Aiguamúrcia, ja ha cremat 30 hectàrees. Més de 30 persones han sigut desallotjades com a mesura preventiva per l'incendi forestal que s'ha declarat aquest divendres a Madremanya (Gironès), al peu de les Gavarres. Es tracta d'una vintena de persones de la urbanització de Vilosa, cinc de Mas Costa i set més d'una empresa situada a peu de la carretera que han abandonat la instal·lació per iniciativa pròpia.

D'altra banda, s'ha demanat als veïns de Sant Joan de Mollet i Flaçà que es confinin a l'interior dels edificis per la presència de fum a la zona. A causa de l'incendi, estan tallades les carreteres C-6632 a l'altura de Celrà i la GIV-6701 a l'altura de Sant Martí Vell, al Gironès. En el primer cas la via està tallada en els dos sentits de la marxa del quilòmetre 0 al 18. La circulació en aquesta via està interrompuda des de les quatre de la tarda i ja es fan desviaments. Pel que fa a la GIV-6701, la via està tallada en els dos sentits de la marxa del quilòmetre tres al set des d'un quart de quatre de la tarda i la circulació segueix interrompuda.

Quant al servei ferroviari, s'ha tallat la circulació de trens entre Flaçà i Girona i un tren parat a Bordils s'ha vist obligat a retrocedir fins a Girona.

Segons les darreres informacions provisionals facilitades pel cos d'agents el foc ha cremat ja més de 40 hectàrees. Les flames han mobilitzat una quarantena de mitjans terrestres i nou d'aeris, que treballen per aturar l'incendi, que avança en direcció nord empès per la marinada reforçada que hi ha a la zona.

Fins al lloc de l'incendi s'han desplaçat també patrulles del cos dels Mossos d'Esquadra i una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques, a més d'efectius del cos d'Agents Rurals i de les Agrupacions de Defensa Forestal, segons han informat els Bombers de la Generalitat.

Més de 30 hectàrees cremades a Aiguamúrcia

D'altra banda, els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi de vegetació forestal al costat de la carretera T-244, al punt quilomètric 14, a la zona del Pla de Manlleu, al terme municipal d'Aiguamúrcia (Alt Camp). En aquests moments hi ha activades una trentena de dotacions terrestres i deu mitjans aeris, a més de dues patrulles dels Mossos d'Esquadra. El foc s'ha iniciat a dos quarts de tres de la tarda. Els Bombers treballen intensament en el flanc dret del foc i en el cap, que es troba en uns camps agrícoles, per evitar que els sobrepassi. Segons informa el cos d'Agents Rurals les primeres estimacions apunten que el foc hauria cremat més de 30 hectàrees.

Fins al lloc s'han desplaçat també patrulles del cos dels Mossos d'Esquadra, dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques i efectius del cos d'Agents Rurals i de les Agrupacions de Defensa Forestal.

Un incendi a l'Escala i un altre foc a la Jonquera, ja encerclat

L'incendi de l'Escala, prop de les ruïnes de Sant Martí d'Empúries, és menor i ha mobilitzat un mitjà aeri i vuit dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. El foc s'ha produït a un quart de cinc de la tarda i els bombers confien controlar-lo aviat.

Pel que fa al foc de la Jonquera, s'ha registrat a dos quarts de cinc de la tarda, al costat de l'AP-7. Les flames ja estan encerclades i encara hi estan treballant tres dotacions terrestres. L'incendi obliga a tallar l'AP-7 del quilòmetre 1,5 al 4 en sentit nord. En aquest cas hi ha un carril tallat des de les cinc de la tarda.

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat manté activat en fase d'alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat, per alt risc d'incendi generalitzat a tot Catalunya.

Tot i que s'ha acabat l'alerta per onada de calor, no s'han acabat encara les altes temperatures, i la sequera acumulada fa que els boscos segueixin sent "fràgils, estressats, en situació crítica i extrema", ha alertat al matí d'aquest divendres en una roda de premsa el conseller d'Interior, Felip Puig. Per aquest motiu, el risc d'incendis és elevat encara arreu del territori.

Puig ha destacat que en l'onada de calor més llarga dels últims anys des que s'activen els plans de Protecció Civil –que ha finalitzat aquest divendres– hi ha hagut 390 petits incendis que no han superat les deu hectàrees. Puig ha agraït la col·laboració i conscienciació ciutadana tant en l'atenció als més grans per culpa de la calor com en els avisos per petits incendis forestals, cosa que demostra, segons ell, que Catalunya és un "país madur, democràticament avançat".

stats