EL PAPER DELS CONSORTS
Societat 24/12/2010

Què esperes d'una primera dama?

Artur Mas ja és president electe. Per tant, la seva esposa, Helena Rakosnik, és la primera dama. El seu entorn diu que encara no ha decidit el rol que adoptarà però té clar que "vol continuar sent ella mateixa".

Lara Bonilla
3 min
EUA, Escolliria

BarcelonaQuan Barack Obama va ser investit president dels EUA l'any 2009, el seu discurs no va ser l'únic que els mitjans van analitzar. Els nord-americans també es van fixar en el vestit de la seva esposa, Michelle Obama. Escolliria un dissenyador local com van fer Hillary Clinton i Laura Bush al seu dia? Michelle va marcar tendència triant una dissenyadora cubana. L'anècdota serveix per reflectir l'interès que als EUA desperta la figura de la primera dama. No és comparable amb el que són les primeres dames al nostre país. Als EUA les esposes dels presidents solen abandonar la seva carrera professional. Michelle Obama va deixar un alt càrrec d'un hospital de Chicago i ara fa campanya contra l'obesitat infantil.

Aquí, el més habitual és que les esposes dels presidents continuïn amb la seva feina, i la seva vida, al marge del càrrec del marit. Anna Hernández, esposa del president, José Montilla, l'ha sobreviscut políticament i continua com a primera tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Sant Just Desvern. Diana Garrigosa, esposa de Pasqual Maragall, també es va mantenir en un segon pla i va ser després, amb la famosa estripada del carnet del PSC i amb la croada contra l'Alzheimer, quan va acaparar més atenció. El cas més paradigmàtic de discreció és el de Sonsoles Espinosa, esposa del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que poques vegades es deixa veure en els actes oficials.

Ni Sonsoles ni Michelle

Quin rol adoptarà Helena Rakosnik? El seu entorn diu que ni serà com Michelle ni serà com Sonsoles: "No té cap model i encara no té decidit el grau d'implicació que tindrà". Vol continuar sent "ella mateixa" i sempre diu que el polític és el seu marit. No obstant, l'ha acompanyat durant la campanya i disfruta assistint a sopars de militants, homenatges i actes socials. Des de desfilades de moda a causes solidàries. "És extravertida, sociable i propera. Empatitza amb la gent", diuen. Això va ser un gran descobriment per a CiU a la campanya del 2003 i tot i fer-se militant després del segon tripartit no té cap interès a tenir perfil polític: "No es veu fent discursos ni xerrades".

El politòleg Galceran Orriols creu, però, que tindrà més presència pública que les seves dues antecessores: "Hi veig un perfil amb reminiscències a Marta Ferrusola, però més moderna". La dona del president Pujol participava activament en la vida civil i Rakosnik "ja fa temps que és a les llistes de convidats de gales diverses", explica la periodista especialitzada en política i moda, Patrycia Centeno. "En aquest sentit, fa temps que exerceix de primera dama". Una Ferrusola actualitzada? "No, aquesta comparació és errònia!", diuen des de l'entorn del president electe. "Ferrusola és una militant activa del partit i Helena Rakosnik no té ni vol tenir aquest paper". Rakosnik continuarà amb la seva feina a TMB, on va entrar a treballar fa 32 anys com a mestra. Ara gestiona els transports d'oci. És mare de tres fills de 26, 24 i 18 anys. "És molt afectuosa i familiar", diuen els que la coneixen. Es van conèixer amb l'Artur Mas el 1979 i fa 28 anys que són casats. Ell la va acompanyar durant les sessions de radioteràpia per superar un càncer de mama i ella, durant la travessia pel desert. La nit electoral ho van celebrar junts al balcó del Majestic. El gest de la victòria el va fer ella.

Figura obsoleta?

A l'Estat espanyol el paper de primera dama l'ha exercit més la reina. Per a molts, és obsolet. "Quan governa una dona, el rol de primer cavaller resulta ridícul i això demostra que igual d'improcedent és la figura de la primera dama", explica la catedràtica de periodisme, Amparo Moreno. Només cal preguntar-se què en sabem del marit de la cancellera alemanya Angela Merkel i què de l'esposa del president francès, Nicolas Sarkozy. El fet que una primera dama mantingui la seva carrera és símptoma de normalitat. "Em sembla bé que no adoptin un paper públic. Tornar al model tradicional Pujol-Ferrusola seria un anacronisme", diu Moreno. "Quan tinguem una presidenta ho veurem diferent".

stats