Societat 20/04/2015

Quines són les responsabilitats legals d'un menor de 13 anys que comet un crim?

Els menors no són responsables penalment fins als 14 anys, per això en aquests casos als pares se'ls retira temporalment la pàtria potestat i la direcció general d'Atenció a la Infància decideix les mesures educatives que cal aplicar

Selena Soro
2 min
Un cotxe de policia i una ambulància custodiaven l'entrada del centre on un menor ha disparat un professor / ACN

BarcelonaEl presumpte agressor de l'Institut Joan Fuster de Barcelona –on ha mort una persona i quatre més han resultat ferides– és un estudiant de segon d'ESO i té 13 anys. Segons la llei orgànica 5/2000, només els menors de 14 a 18 anys es poden fer responsables penalment dels seus actes. L'agressor del cas de la Sagrera té 13 anys, per tant, és inimputable. "Això no impedeix que hi hagi una responsabilitat civil per part de l'escola i dels pares, i que al nen se li imposin mesures educatives. Tot i això, són mesures que van per la via de la protecció, no de la penalització". Ho explica a l'ARA el doctor Carlos Villagrasa, professor de dret civil de la UB i membre de l'Associació de Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència (ADDIA).

Quan un menor de 13 anys comet un crim, explica Villagrasa, el primer que se sol fer és suspendre la pàtria potestat dels pares, de manera que el menor passi a estar temporalment tutelat per la Generalitat, sota la responsabilitat de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). A partir del moment en què es declara la suspensió de la pàtria potestat dels pares, la DGAIA procedeix a fer un seguiment immediat de l'entorn del menor: la família, l'escola, el veïnat, etc. “Es fa per entendre què cal fer amb el menor en cada cas concret, de vegades amb la col·laboració dels pares”, assenyala Villagrasa. Algunes de les mesures que es poden aplicar són un tractament de salut mental o un internament temporal en un centre de protecció amb l'objectiu de “garantir la vida d'aquest nen i de la resta de persones”, segons el professor de dret civil, però que en cap cas es tracta d'una presó ni d'un centre punitiu.

Si el crim l'hagués comés un menor entre 14 i 18 anys, el presumpte agressor passaria a disposició del jutjat de menors. El noi de la Sagrera, però, serà redirigit al jutjat de família, on la DGAIA plantejarà les mesures educatives en relació amb el seu cas. “Les infraccions comeses pels nens menors d'aquesta edat [de 14 a 18] són en general irrellevants, i en els escassos supòsits en què puguin produir alarma social, s'hi pot donar una resposta igualment adequada en els àmbits familiars i d'assistència civil, sense necessitat que intervingui l'aparell judicial sancionador de l'Estat”, diu la llei orgànica 5/2000.

stats