Societat 18/03/2011

"Que quedi clar: és un procés que no es pot generalitzar"

Prudència Terribas fa una crida a la responsabilitat i diu que els aspectes ètics han d'anar de bracet dels legals i per això una comissió ha de decidir en quins casos s'autoritza

L.b
1 min

En quins casos es pot utilitzar la selecció genètica dels embrions?

Estem parlant de casos molt concrets, en què hi ha uns antecedents familiars molt greus de manifestació de la malaltia en generacions successives, alguns en edat molt precoç i que, per tant, justifiquen iniciar un procés tan complex com aquest que té un cost tècnic, econòmic i emocional.

Per tant, no és d'aplicació universal.

Ha de quedar clar que no és un procés que es pugui generalitzar com aquell que es pren un medicament. No es pot vendre la idea que ara les parelles podran tenir un nen sa i evitar que neixi amb cap problema.

En aquest cas, per què estava justificat?

Hi havia antecedents familiars dins de la mateixa generació i en generacions anteriors en què la malaltia s'havia manifestat amb molta agressivitat i havia causat morts per càncer de mama. I la Comissió Nacional de Reproducció Assistida va entendre que es podia fer una excepció i autoritzar aquesta DGP.

Hi ha ciutadans que poden pensar que la sanitat pública no ho hauria de finançar.

Estem parlant de molt pocs casos, que tenen un pes ínfim sobre el pressupost sanitari. A més, estarem estalviant tractament i despesa sanitària per a aquestes persones que si neixen afectades per la malaltia s'han de sotmetre a controls de per vida.

Tem un allau de peticions?

Si som prudents en com ho transmetem a la ciutadania, no.

stats