SALUT
Societat 24/06/2012

Quiet start for euro per prescription

La baixa afluència de clients i la normalitat a l'hora de processar les vendes marquen el primer dia d'aplicació de l'euro per recepta. Només alguna farmàcia concreta pateix problemes informàtics.

Auri Garcia Morera
2 min
Els pocs clients que ahir compraven medicaments amb recepta a les farmàcies catalanes estaven ben informats sobre l'euro per recepta i pagaven la taxa amb resignació.

BARCELONALa nova taxa d'un euro per recepta de la Generalitat va arribar ahir a les farmàcies catalanes sense fer gaire soroll, després d'uns dies previs amb molt rebombori i molts problemes informàtics, que feien preveure una jornada més convulsa del que va acabar sent. Molts usuaris havien avançat les seves compres de medicaments per estalviar-se l'impost, i això va fer que l'activitat a les farmàcies caigués en picat en relació amb els dies anteriors i també amb un dissabte normal. Els pocs clients que compraven medicaments amb recepta, a més, ja estaven ben informats i pagaven la taxa amb resignació.

Els farmacèutics, que havien estat molt crítics amb el paper de recaptadors que els ha tocat, també van assumir aquest rol resignats. La seva gran preocupació era la manera de processar les vendes, que canviava substancialment en el cas de les receptes en paper, i que els sistemes informàtics funcionessin correctament. L'increment de vendes dels dies previs havia provocat col·lapses en la xarxa d'informació, però la baixa activitat d'ahir va impedir que es repetissin aquests incidents. Només alguna farmàcia concreta va patir problemes amb el seu programa informàtic.

Recaptadors involuntaris

"No em fa gens de gràcia haver de recaptar la taxa, fem de tot menys de farmacèutics", lamentava ahir a mig matí l'Albert, treballador d'una farmàcia de l'Eixample. "Els últims dies hem anat de bòlit, però avui en canvi encara no he fet cap venda amb recepta", afegia mentre l'única clienta es mirava cremes solars. En un altre establiment, a Gràcia, van fer la primera venda només uns minuts després d'obrir, a un pensionista que es pensava que estava exempt de la taxa. "Era un home gran que ens ha dit que cobrava 300 euros, però li tocava pagar-la", explicava la Maryan, la farmacèutica. A la Farmàcia Bosch, al carrer Mallorca, els primers clients que van haver de pagar la taxa ho van fer sense aixecar la veu. "De moment, no se'ns queixen, només volen saber com va", destacava la Montserrat.

De les onze farmàcies de Barcelona que va visitar l'ARA, només una, del barri de Gràcia, va tenir problemes informàtics. "Ho he estat comprovant, i de moment no em funciona", explicava l'Àlex, treballador de l'establiment. "He estat parlant per telèfon amb l'informàtic, però no he aconseguit res", afegia.

El Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, crític amb l'euro per recepta, va assegurar que la posada en marxa de la taxa s'havia desenvolupat "amb normalitat". El departament de Salut, que va xifrar en 70.000 les dispensacions fins a la una del migdia, també va destacar l'"absoluta normalitat" de les primeres hores. Salut, però, va admetre tenir constància d'almenys un cas d'insubmissió.

stats