Societat 29/08/2014

Quins passos s'han de seguir per reclamar l'euro per recepta?

El tràmit no té un termini limitat i arriba després que el TC declarés inconstitucional la taxa

Mario Martín Matas
3 min

BarcelonaQualsevol ciutadà de Catalunya que pagués l'euro per recepta durant el termini que va estar vigent –del 23 de juny de 2012 al 15 de gener de 2013– pot reclamar-ne el retorn. El Tribunal Constitucional (TC) va declarar la inconstitucionalitat d'aquesta taxa després que el govern espanyol presentés un recurs, tot i aquest recurs no va arribar fins que la Comunitat de Madrid va anunciar la seva intenció d'emular la Generalitat i establir una taxa similar.

Quins són els passos que cal seguir? L'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat els explica amb detall, però bàsicament passen per descarregar-se el document oficial, emplenar-lo i després presentar-lo en un centre d'atenció primària (CAP) o en una unitat d'atenció al ciutadà del Servei Català de la Salut (CatSalut). El tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment i no cal presentar els rebuts del pagament de la taxa, ja que el mateix sistema informàtic té aquesta informació. En cas que s'actuï com a representant legal d'una altra persona –menors, incapacitats o persones mortes–, sí que cal presentar la documentació que ho acrediti.

Per tenir dret al retorn de la taxa, l'administració comprovarà que el sol·licitant estigui al corrent de les obligacions tributàries i no tingui cap deute amb la Generalitat. El ciutadà ha de donar el seu número de compte, on s'ingressaran els diners un cop s'hagin comprovat totes les dades.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat en una entrevista amb Europa Press que prop de 170 ciutadans ja han fet els tràmits per reclamar el retorn de l'euro per recepta, tot i que ha assegurat que el sistema depèn de la Conselleria d'Economia i Coneixement. El departament que lidera Andreu Mas-Colell, per la seva banda, ha afirmat que el retorn "no serà immediat" i, un cop finalitzat l'any, s'analitzarà de quina partida poden sortir els diners.

El Govern va recaptar en total 45,7 milions d'euros. Unes 127.000 persones n'estaven excloses, també els fàrmacs amb un preu inferior a 1,67 euros, i de fet existia un topall màxim perquè, durant el primer any, ningú pagués més de 35 euros. Malgrat tot, el 5,5% dels ciutadans va acabar pagant el 32% del total recaptat, la qual cosa podria fer entreveure una càrrega extra per als malalts. Aquesta va ser una de les crítiques d'usuaris de la salut i sindicats, que van demanar a la gent que es negués a pagar l'impost. Unes 40.000 persones ho van fer, un percentatge que no arriba ni al 0,01% de les receptes emeses pel sistema sanitari.

Amb aquest model, els farmacèutics, que van ser els encarregats del cobrament i que arrosseguen deutes de la Generalitat des de fa mesos, no s'hauran d'implicar en el retorn dels diners. De fet, ja havien advertit de la càrrega extra de treball que podia suposar, tal com van fer en el moment d'implantar-la.

El Govern sempre ha defensat que aquesta taxa tenia una motivació limitadora de la demanda de fàrmacs. De fet, va quantificar en 198 milions d'euros l'impacte que tindria eliminar-la, no només pels 100 milions que es deixarien de recaptar, sinó també pels estalvis previstos.

stats