SOCIETAT
Societat 07/06/2011

Un grup d'advocats europeus analitza la legalitat de la càrrega policial contra l'acampada

Un informe del col·lectiu Legal Team recull les irregularitats que suposadament es van produir quan els Mossos van intentar desallotjar els 'indignats' de la plaça de Catalunya. Esmenten el dret a la integritat física, el de rebre informació o el de reunió com a exemples de la vulneració que s'hauria produït

Laia Espín
2 min

BarcelonaLa càrrega dels Mossos d'Esquadra contra els indignats de l'acampada de la plaça de Catalunya ha saltat al debat públic en les últimes setmanes i li ha valgut al conseller d'Interior, Felip Puig, una querella i set denúncies. Però a banda d'aquestes conseqüències, l'acció policial també podria haver vulnerat alguns drets fonamentals, segons recull un informe de Legal Team, un col·lectiu d'advocats europeus que han acudit com a observadors a petició dels acampats.

Els advocats faran arribar les seves conclusions a la conselleria d'Interior i a tots els grups polítics del Parlament però ja han avançat que ells, com a col·lectiu, no demanaran cap responsabilitat. Sí que han criticat el conseller Puig, de qui han dit que té un posicionament perillós quan justifica l'ús de la violència argumanetant que als ciutadans se'ls va alertar i no van obeir. Segons Legal Team, la resistència passiva no justifica l'ús de la violència. Els advocats alerten que estem tornant a una situació molt antiga.

Segons els advocats, durant la càrrega s'haurien vulnerat els següents drets:

Dret a la integritat física i moral: segons els advocats, bàsicament es va colpejar persones que mantenien una actitud passiva.

Dret a utilitzar els mitjans de forma pertinent per garantir el dret a la tutela judicial efectiva: els agents no portaven visible la seva identificació professional, de manera que no se'ls pot fiscalitzar.

Dret a comunicar i rebre lliurement informació veraç: critiquen que els mitjans de comunicació van tenir dificultats per obtenir informació sobre l'acció.

Dret a la propietat i dret a la intimitat personal: alguns acampats es queixen que la policia va endur-se els ordinadors, amb informació privada, i no se'ls ha comunicat qui els està guardant.

Dret de reunió i de lliure circulació: l'acampada no era una manifestació, per a la qual cal demanar permís, sinó una reunió ciutadana, que es pot exercir en qualsevol moment sense prèvia autorització.

stats