Societat 05/02/2011

Platges i parcs sense fum, Nova York estreny el cèrcol als fumadors

Acn
3 min
Un novaiorquès fumant a un dels carrers propers a Times Square, un dels llocs on no es podrà fumar per ser una plaça pública

Nova YorkNova York ha donat un pas més en la seva lluita contra el tabac i ha prohibit fumar en espais oberts com platges, parcs, places públiques i passeigs marítims. La nova mesura, aprovada per l'ajuntament de la ciutat entrarà en vigor, previsiblement, en tres mesos i estableix multes de 50 dòlars per encendre una cigarreta a llocs tan turístics com el Central Park o Times Square. Els novaiorquesos fumadors estan indignats i alguns consideren que la mesura és pròpia d'un 'règim comunista', més que d'una democràcia. Fins i tot els no fumadors veuen la nova llei 'excessiva' i consideren que l'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, ha anat massa lluny en la seva creuada contra el tabac.

Bloomberg va proposar aquesta controvertida mesura el passat mes de setembre, que va causar una forta oposició, i el Consell Municipal de Nova York l'ha aprovada finalment aquest dijous passat per 36 vots a favor i 12 en contra.

La nova normativa, una extensió de la llei antitabac del 2003 que prohibeix fumar a bars i restaurants, afectarà els 1.700 parcs i 22 quilòmetres de platges públiques de Nova York, així com els seus passeigs marítims, ports esportius i places públiques. La nova llei entrarà en vigor 90 dies després que l'alcalde Bloomberg la ratifiqui.

"Aquest estiu, els novaiorquesos que vulguin anar a parcs i platges públiques a prendre l'aire fresc podran respirar aire net i no hauran de tombar-se en una platja plena de cigarretes", va dir Bloomberg aquest un cop es va aprovar la mesura.

Una mesura 'comunista'

Les primeres reaccions ja s'ha deixat sentir al carrer. "La mesura fot molt", ha etzibat el novaiorquès Patrick Lian, fumador des dels 14 anys, que considera que en espais com parcs i platges "s'ha de tenir el dret a fumar". L'Ajuntament de Nova York argumenta que, en espais oberts, una persona que estigui a un metre d'un fumador està exposada a nivells de fum similars que si estigués en un espai tancat. "Que es moguin uns metres!", s'ha queixat Lian en declaracions a l'ACN. "No sabia que estàvem en un país comunista, pensava que teníem una democràcia", ha ironitzat, afegint: "La pròxima vegada em diran a quina hora haig d'anar a dormir".

Una opinió similar té el també fumador Warren Hill, que ha considerat la nova normativa "injusta" perquè "hi ha massa fumadors". "No ens podem obligar a deixar de fumar" ha dit. Per ell, la prohibició de fumar als restaurants "està bé", però respecte als espais oberts ja no tant. Com a terme intermig, Hill proposa que s'habilitin "zones concretes" per a fumadors en els espais a l'aire lliure com els parcs. "Això també es podria fer", ha afirmat.

Fins i tots els novaiorquesos no fumadors es mostren sorpresos amb la mesura i consideren que és "excessiva". Aquest és el cas de Ingmar Nyman, que creua el Central Park cada dia per anar a treballar i assegura que no li molesta que algú fumi davant o darrere seu. "Es tracta d'espais oberts en què fumar no molesta tant a l'altra gent', opina.

La protecció dels no fumadors al màxim nivell

Segons un estudi del Departament de Salut de l'Ajuntament de Nova York, publicat el 2009, el 57% dels no fumadors presentaven un elevat percentatge de nicotina a la seva sang, fet que indica que han estat exposat al tabac fins al punt que el fum els ha deixat residus a l'organisme. Un tant percent superior a la mitjana federal, que se situa al 45%.

Segons dades oficials, actualment uns 400.000 americans moren cada any per causes relacionades amb el tabac i uns 8 milions pateixen una malaltia relacionada amb l'hàbit de fumar.

Segons els plans de Bloomberg, violar la nova normativa suposaria multes d'uns 50 dòlars, el mateix import que es paga per cometre actes incívics com orinar en espais públics. Alguns estats com Califòrnia ja compten amb normatives que prohibeixen fumar a parcs públic i platges.

Els seus detractors consideren que l'alcalde Bloomberg ha anat massa lluny en la seva lluita contra el tabac i que la nova mesura atempta les llibertats individials de les persones. Només un grup estarà exempt de la nova normativa, els actors, que podran encendre una cigarreta en els rodatges a l'aire lliure, si el guió així ho estipula.

stats