Societat 30/06/2012

El Ramadà fa avançar el dispositiu de seguretat viària 'Pas de l'Estret'

L'objectiu d'aquest dispositiu és garantir la seguretat dels vehicles que circulen en direcció al nord d'Àfrica

Efe
2 min

BarcelonaEl Servei Català de Trànsit (SCT) i els Mossos d'Esquadra han iniciat el dispositiu 'Pas de l'Estret' per garantir la seguretat viària a l'estiu per l'increment de trànsit en direcció al nord d'Àfrica, un control que aquest any s'ha avançat 15 dies per fer-lo coincidir amb la celebració del Ramadà. Segons que ha informat el departament d'Interior, l'operatiu s'ha establert des d'avui i s'allargarà fins al 15 de setembre en col·laboració amb la Creu Roja, Abertis Autopistes, Àrees i el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112.

L'inspector Pedro Castrejón, cap de l'àrea regional de tràfic dels Mossos d'Esquadra de Girona, ha destacat que l'objectiu principal del dispositiu és "prevenir la sinistralitat i garantir la mobilitat". Castrejón ha ressaltat que en el control preventiu desplegat aquest matí a l'AP-7 a l'alçada de La Jonquera (Alt Empordà), "les infraccions que més s'han detectat han estat una mala estiba de la càrrega i excés de pes de la mateixa, i també la no utilització dels sistemes de seguretat passiva, encara que aquest any s'ha notat una major conscienciació en l'ús dels sistemes de retenció infantil".

Durant el període estiuenc, augmenten els fluixos circulatoris de persones que es desplacen per carretera des dels països europeus on resideixen (sobretot França, Bèlgica, Itàlia i Alemanya) i també des de Catalunya cap als seus països d'origen del Magrib. Això implica una mobilitat de pas pel territori català, especialment pel corredor del Mediterrani (AP-7).

El fet que aquests desplaçaments siguin de llarg recorregut i que en molts casos existeixi la necessitat d'arribar a temps per embarcar en el transport marítim d'Algesires i Alacant fa pressuposar que alguns d'aquests conductors circulen durant moltes hores i fent pocs descansos, segons explica Interior. A més, és habitual, tal com s'ha comprovat en dispositius anteriors, que circulin amb excés de càrrega i, a vegades, amb vehicles en condicions tècniques deficients.

A través del dispositiu 'Pas de l'Estret', els Mossos vetllen perquè es compleixi la normativa amb una acció de vigilància i controls preventius amb la finalitat de reduir les conductes de risc associades principalment a la fatiga, l'excés de càrrega o passatgers i la falta d'ús dels sistemes de seguretat passiva (cinturó, sistemes de retenció infantil) per evitar accidents de trànsit i garantir la seguretat viària de tots els usuaris.

A més, també es controlen les condicions tècniques dels vehicles, s'informa de com s'han de disposar les mercaderies a l'interior del vehicle i es desvien cap a una zona de fora de l'autopista els vehicles que vagin sobrecarregats. Els conductors que cometin algun tipus infracció seran sancionats i no podran continuar el viatge si no compleixen els requisits normatius de circulació, han assenyalat des d'Interior.

Des de Mossos d'Esquadra també s'han posat en contacte amb els consolats de diversos països del nord d'Àfrica per informar-los del desenvolupament d'aquest dispositiu en el període estiuenc.

El dispositiu a peu de carretera durarà tot l'estiu, fins al 15 de setembre, i se centra en tot el recorregut de l'AP-7 en territori català -via d'enllaç d'Europa amb Àfrica-, des de la Jonquera fins a les Cases d'Alcanar (Montsià).

Convé destacar que aquest any aquest dispositiu es desplega abans per l'avançament al calendari de la celebració del Ramadà, el que fa suposar que aquesta mobilitat cap al nord d'Àfrica també s'anticipa.

stats