Societat 15/07/2012

Ramon Parés: "Tenim un deute de 2.000 milions d'euros que ens asfixia"

L.d.-r.
1 min
El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Ramon Parés.

La conselleria de Justícia va informar a principis de mes de la supressió del berenar dels presos, així com de l'augment del preu del menú dels funcionaris. Aquesta mesura, que suposa un estalvi de 2 milions d'euros, se suma a la retallada de les subvencions a les entitats socials que col·laboren amb la reinserció dels presos.

¿Hi haurà més retallades a curt termini en l'àmbit penitenciari?

Esperem que no, però les presons sempre són un reflex de la societat. Quan hem viscut certa alegria econòmica els centres penitenciaris han pogut gaudir-ne, però ara el país està en fase de restriccions i, per tant, les presons, com qualsevol servei públic, també.

¿Estem en la línia d'Europa respecte a les prestacions a les presons?

Des que Catalunya té les competències en presons tots els governs, amb més errors o encerts, han fet una millora constant del sistema penitenciari. Quant a serveis, estem fins i tot per sobre de la mitjana europea, tot i que ara hem hagut de reduir-ne alguns aspectes per la crisi.

Quin és el principal problema del model penitenciari?

El nostre gran problema és que, a banda de la crisi, tenim un deute de 2.000 milions d'euros que ens està asfixiant molt. Si només fos per la crisi estaríem molt més tranquils, però les cinc presons que s'han fet encara estan per pagar.

Pateixen la crisi els presos?

Tenim un model penitenciari molt humanista del qual podem estar satisfets. La presó és molt dura, però no tindria sentit que en aquest moment de restriccions els presos no participessin d'aquest sacrifici.

stats