Societat 13/06/2013

Espadaler assegura que l'ús del camió d'aigua serà "tan excepcional com les pilotes de goma"

El conseller d'Interior diu que no retira les pilotes per "responsabilitat" i que les dues eines són "complementàries"

Acn
2 min
El vehicle llançador d'aigua a pressió dels Mossos, un Mercedes-Benz Unimog 1700 que no s'ha utilitzat mai / ACN

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dijous que el camió d'aigua a pressió que els Mossos d'Esquadra podran fer servir a partir d'ara en manifestacions en què hi hagi actes violents serà una eina que es farà servir en "ocasions excepcionals". "No el veurem en totes les manifestacions, estem parlant de l'ús d'una eina tan excepcional com les pilotes de goma", ha afirmat en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio'. Espadaler ha dit que aquestes dues eines són "complementàries" i que l'ús de canons d'aigua no serà "substitutori", ja que el camió "no pot operar en determinats entorns" i "és més pesant". Sobre les pilotes de goma, ha manifestat que no les retiren per "responsabilitat".

Espadaler ha explicat que "no ha canviat" l'estratègia amb què els Mossos d'Esquadra responen als problemes d'ordre públic, que passa per un model de "distància" entre manifestants i agents, en lloc d'un de "proximitat" que requeriria tenir més agents antiavalots. Per això, el conseller ha defensat que la policia ha de tenir elements per "mantenir aquesta distància" com ara els canons d'aigua o les pilotes de goma, mentre que s'han descartat mètodes que s'utilitzen en altres països, com ara l'ús d'animals com els gossos o els cavalls.

El conseller, però, ha remarcat que es tracta de "mètodes tremendament excepcionals". Així, ha explicat que el camió d'aigua "s'utilitzarà en aquelles ocasions excepcionals en què, un cop analitzada la perillositat o la possibilitat que hi hagi disturbis greus, la policia ho consideri". "No el veurem a totes les manifestacions", ha afegit, "estem parlant de l'ús d'una eina tan excepcional com les pilotes de goma".

Es tracta, ha dit, "d'obrir el ventall d'instruments" per respondre a "supòsits excepcionals d'extrema violència". A més, Espadaler ha afegit que la plataforma d'aigua "no és un substitutori" de les pilotes de goma, ja que el camió "no pot operar en determinats entorns, perquè és més pesant".

Espadaler creu que l'aigua i les pilotes de goma són eines "complementàries". Sobre les pilotes, ha assegurat que no les retiren per "responsabilitat", ja que calen "instruments per mantenir la distància" per "garantir l'ordre públic en supòsits excepcionals, perquè que es donen, d'extrema violència".

El conseller s'ha mostrat obert a "protocol·litzar" l'ús de les pilotes de goma i "treballar encara molt més les condicions d'ús", però ha reiterat que els Mossos no en poden prescindir. Espadaler ha recordat que les pilotes només s'utilitzen amb autorització prèvia de la "instrucció política".

stats