Societat 29/02/2012

Rasquera estudia aprovar una plantació de cànnabis per la crisi

El ple municipal d'aquest dimecres haurà de decidir si permet la plantació, que sanejaria les finances del consistori

Efe
2 min
La plantació de marihuana descoberta a Sarrià arran d'un incendi / PME

Ribera d'EbreL'equip de govern de Rasquera porta avui dimecres al ple municipal l'aprovació d'una plantació de cànnabis per crear llocs de treball.

El projecte va sorgir fa set mesos de l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA), una entitat amb finalitats lúdiques i terapèutiques, amb uns 5.000 socis, que pretén llogar terres en aquest poble agrícola i marcat per la crisi.

Així, el ple haurà de decidir si aprova, primer, el Pla d'Acció Municipal 2012, de dinamització econòmica i social, i després haurà de crear dues empreses públiques locals.

Aquestes empreses hauran de fer de mediadores entre els propietaris de les terres i l'ABCDA, cediran l'ús dels terrenys a l'associació per al seu ús particular, per la qual cosa serà com un banc de terres i, a més, donaran seguretat mediambiental i jurídica amb la creació d'una taula de seguretat amb bombers i el departament d'Interior, ja que Rasquera no té Policia Local.

L'Ajuntament no podria decidir

Així, l'Ajuntament no entrarà a discutir què s'hi planta, ni cobrarà per aquests cultius, han indicat fonts del despatx d'advocats DMT, que han elaborat un estudi jurídic sobre el projecte.

L'ABCDA pagarà 36.000 euros per la firma del conveni i es comprometrà a abonar 550.000 euros anuals a partir de juliol pel lloguer dels terrenys i per sufragar totes les despeses legals, jurídiques i de seguretat que comportarà el projecte, que no suposarà cap cost per al consistori, segons aquestes fonts.

Una "oportunitat"

Sobre això, ahir al migdia es va celebrar una reunió a Rasquera en què van participar l'alcalde del municipi, el cap de l'oposició, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i un advocat de l'ABCDA per aclarir qualsevol dubte que hi pugui haver.

En aquest sentit, l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa (ERC), diu que estudien la proposta, que representa "un model i una oportunitat, no una frivolitat".

"Estem veient si podem encaixar la proposta, però no representa ni una apologia del consum, ni donar carta blanca al mateix", remarca Pellisa, que no pensa cometre "cap il·legalitat", però que té sobre la taula una oportunitat per revitalitzar l'economia de Rasquera i, a més, disminuir el deute municipal, que és d'1,3 milions.

stats