INFRAESTRUCTURES
Societat 03/05/2012

Recoder defensa els peatges a les autovies si no afecten Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, avala l'opció d'instal·lar peatges a les autovies de l'Estat sempre que Catalunya en quedi al marge. Ho veu una manera d'"homogeneïtzar el sistema".

M.o.
2 min
Un cotxe, amb el lema de la campanya #novullpagar, al peatge de Martorell (AP-7).

BARCELONA.Autovies de pagament sí, però no a Catalunya. Aquesta és la idea que defensa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ahir va garantir que el Govern tramitarà les multes als insubmisos dels peatges, tot i compartir les raons de fons de la mobilització. Recoder va assegurar que veuria amb bons ulls la instal·lació de peatges a les autovies, tal com planteja el govern espanyol, si servissin per "homogeneïtzar el sistema" i, per tant, deixessin Catalunya al marge, perquè els catalans paguen "ja fa anys". Els nous peatges serien, segons Recoder, "un primer pas" per contribuir a pal·liar el greuge, però després caldria començar a "retirar peatges de les autopistes catalanes que fan viu i real el fet discriminatori". El secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz, no va valorar ahir aquesta possibilitat, però sí que va afirmar que les autovies les ha de pagar qui les utilitza, tal com es fa a França i Alemanya. I exclou d'aquest pagament obligat els ciutadans que viatgen en autobús o transport públic, però no les autovies catalanes.

Tramitar totes les denúncies

Tot i mostrar-se pròxim al fons de la reivindicació, Recoder va ratificar ahir que s'aplicaran les sancions anunciades als conductors insubmisos que van sumar-se a la campanya #novullpagar. Superada la primera crida popular a boicotejar els peatges, el Govern no fa passos enrere i assegura que el Servei Català de Trànsit tramitarà les sancions als usuaris que siguin denunciats per les concessionàries.

L'amenaça de multa de fins a 100 euros continua planant sobre els 2.500 conductors que, segons Abertis, s'havien sumat durant el matí de l'1 de maig al boicot als peatges, però també els que ja ho havien fet amb anterioritat. L'empresa reconeix que encara no ha formulat les denúncies, però afirma que té previst fer-ho en els pròxims dies. No dóna, però, noves xifres de quants vehicles es van negar a pagar el peatge durant la jornada de protesta de dimarts. La plataforma cívica Prou Peatges ja ha convocat una nova acció per al 20 de maig.

'No' a allargar les concessions

Recoder va voler deixar clara l'oposició del Govern a la possibilitat que l'Estat allargui les concessions d'autopistes catalanes per rescatar-ne a Madrid. Va advertir que el govern espanyol ho podria intentar, però va afirmar que "Catalunya s'hi oposarà de manera contundent". El conseller d'Interior, Felip Puig, va comentar ahir que estan parlant amb l'executiu espanyol per "reconduir d'una manera més justa i no pas amb idees genials" aquest escenari. Segons Puig, si passés "es podria arribar a una situació de tensió".

stats