LA NIT MÉS MÀGICA
Societat 06/01/2012

Els Reis fan front a la crisi amb tones d'il·lusió

Thaïs Gutiérrez
3 min
Els Reis fan front a la crisi amb tones d'il·lusió

"El meu rei preferit és el Gaspar", deia ahir el Miquel amb un somriure d'orella a orella. Encara faltava una bona estona perquè la cavalcada passés per sota del balcó del carrer Sepúlveda on cada any es reuneix tota la família però ell no treia el nas del balcó i obria els ulls tant com podia. Té poc més de tres anys i el seu pare no estava segur de si podria dormir a la nit. "Està superemocionat", deia el pare amb alegria. Ahir, milers de nens com el Miquel van obrir els ulls tant com van poder en pobles i ciutats de Catalunya per veure arribar Ses Majestats els Reis d'Orient. Ni tan sols el fort vent que va bufar en algunes zones o els ajustos pressupostaris que han aplicat molts ajuntaments van fer perdre l'emoció d'una de les vetllades més esperades de l'any.

Els Reis van arribar a Catalunya per terra, per mar i per aire (a Reus van arribar amb helicòpter). Davant d'un panorama marcat per les retallades i la crisi econòmica, els Reis d'Orient van arribar carregats de tones de màgia i il·lusió. I van ser rebuts de la millor de les maneres. No gaire lluny d'on el Miquel esperava el seu estimat rei Gaspar, la Rita i els seus pares desafiaven el cansament i el fred amb una xocolata amb xurros comprada a la Fira de Reis de la Gran Via i explicaven que, tot i les aglomeracions i l'espera, "val la pena venir fins aquí". La nena repetia sense dubtar la seva llarguíssima carta als Reis tot i que al final abaixava la mirada i matisava: "Però jo sé que no m'ho poden portar tot". Aquest esperit de contenció va ser el mateix que va marcar el discurs de benvinguda a Ses Majestats de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Després de donar-los la clau de la ciutat, Trias va llançar un missatge als més petits: "Heu de ser conscients del privilegi que és poder celebrar aquesta tradició -va dir- quan en molts llocs del món, avui, cap nen rebrà ni un sol regal".

El Rei Blanc va prendre la paraula per recomanar a tots els nens i nenes que anessin a dormir ben aviat, un detall que la Rita repetia com un mantra. "Abans de les 10, tots al llit". Als carrers de Barcelona, una de les novetats més comentades ahir va ser la capacitat de les noves llançadores de caramels. Alguns es mostraven entusiasmats amb l'invent que permet arribar fins a les últimes files, mentre d'altres esperaven "encara més potència".

A Badalona i a Lleida el fort vent que va bufar tota la tarda va ser el protagonista inesperat de la vetllada. A Lleida va causar molèsties entre els assistents i participants. Tot i això, els lleidatans es van mostrar emocionats amb l'arribada dels Reis amb el tren de vapor conegut com La Garrafeta.

A Tarragona, en canvi, els Reis van arribar per mar, concretament pel barri marítim del Serrallo en lloc de per les Escales Reials, com es fa habitualment, perquè estan en obres. Van ser rebuts per un grup de timbalers i per un castell de focs i a la capital tarragonina va ser Gaspar qui es va adreçar als més petits. La difícil situació econòmica que viu l'Ajuntament ha provocat que la cavalcada fos més austera que altres anys i hi va haver una reducció important del nombre de caramels repartits, que va passar de les 8 tones de l'any passat a les 2,5 d'ahir al vespre.

A Girona, mentrestant, es va instal·lar el campament de Ses Majestats als jardins de fora muralla i poc abans de les set de la tarda va començar la cavalcada amb més de 350 participants entre castellers, diables, gegants i patges. A la capital gironina una de les activitats que va agradar més va ser quan els patges carregats de regals es van llançar amb tirolina fins al passeig General Mendoza enmig d'una multitud.

stats