CRISI I CONSUM NADALENC
Societat 04/01/2011

El Reis també s'estrenyen el cinturó

Cada cop gastem menys per Nadal. La crisi ha portat més control de les despeses, sobretot d'oci i loteria, però tant els Reis com el Pare Noel han reduït la quantitat de regals des de fa un parell d'anys.

Thaïs Gutiérrez
3 min
WiiJoguines, UB

BarcelonaLa Marta i la Maria, bessones de cinc anys, tenen la carta als Reis preparada des de fa setmanes. Demanen una bola del món, "per saber on són els països dels contes que ens expliquen els pares", una tenda de campanya, "de les de veritat", una disfressa de fada, un estoig de llapis de colors, "però un de nens grans" i un violí cada una perquè estan aprenent a tocar-lo. Els seus pares, l'Oriol Melgosa i la Míriam Feu, se les miren somrients mentre reciten la seva llista de desitjos. Els expliquen que els Reis n'hauran de fer una selecció perquè aquesta família, on encara hi ha un cinquè membre -l'Anna, d'un any- està patint la crisi, com tantes d'altres. L'Oriol, que és arquitecte, està sense feina des de fa un any. Per això han retallat algunes despeses nadalenques, sobretot els regals que fan als adults de la família. Si abans que arribés la crisi hi havia paquets dels Reis per a tots els germans, oncles, cosins i pares, ara es limiten a les tres filles i en menor quantitat. "La crisi ens ha fet replantejar moltes coses i creiem que l'excés de regals no és gaire pedagògic. Intentem fer menys regals, però que siguin més pensats. Hem redescobert altres coses, que no són materials i tenen molt més valor, com passar més temps amb les nenes", diuen.

El millor és el temps

Regalar temps és el consell que dóna el psicoanalista Joseph Knobel, expert en temes infantils. "El millor regal que poden fer uns pares són les seves hores. En general, passen molt poc temps amb els fills i els fills necessiten els pares, que juguin amb ells, que estiguin hores amb ells dedicant-los tota l'atenció". Per aquest expert, està bé que els pares retallin despeses i no facin tants regals als nens.

"Parlar-los de crisi no és una bona idea perquè no ho entenen, tendim a fer-los partícips de coses que encara no poden processar, però se'ls pot ensenyar el valor de les coses, de l'estalvi, que no es pot tenir sempre tot". A més, segons Knobel, "no s'ha d'oblidar que els nens gaudeixen molt més d'un regal fet a mà o d'una caixa de colors que no pas d'un Wii".

Joguines fetes a mà

La Míriam i l'Oriol ho han comprovat. Un dels regals que té més èxit entre les seves filles és un teatre de titelles que van fer a mà. Mentre parlem, la Marta i la Maria interpreten una vegada i una altra la història dels tres porquets i l'Anna no se'n perd ni un detall. "En total els Reis es gasten uns 150 euros per a les nenes grans, per a la petita molt menys", diuen fluixet mentre les nenes juguen. "I intenten comprar els regals amb antelació, però no sempre ho aconsegueixen", diu la Míriam. El que sí que fan és anar a comprar amb una llista tancada, com aconsellen alguns experts. La professora d'economia de la UB, i experta en consum, Maria Lluïsa Solé, diu que la llista tancada és "una estratègia fonamental per consumir de manera responsable", i evitar "les trampes del màrqueting, que a partir de desembre es multipliquen".

La Martina i la Clara, de tres i sis anys, han demanat als Reis un patinet, una flauta, un bebè que parla, un parell de pel·lícules d'un dinosaure i la Clara s'ha atrevit a demanar una Nintendo, tot i que no té gaire clar si els tres Reis compliran aquest desig. "Les nenes saben que no ho poden tenir tot perquè els Reis han d'arribar a tots els nens i això vol dir que n'han de fer una selecció", diu l'Anna, la seva mare. "Els hem ensenyat que no es pot tenir tot, volem que tinguin criteri, que valorin les coses i que entenguin que la frustració s'ha de tolerar, sobretot ara en època de crisi".

Ricard Cayuela, professor de psicologia a la Universitat Ramon Llull, creu que és molt positiu ensenyar a "tolerar la decepció". "Els nens d'avui estan massa sobreprotegits. Les joguines, per exemple, són sagrades i hi ha molts pares que no volen reduir la despesa per Nadal perquè tenen por de decebre els seus fills -diu-. Això és un gran error perquè la decepció forma part de la vida i cal que aprenguin a tolerar-la des de petits".

Trucs per estalviar

L'Anna Vicente i el seu marit, l'Enric Bausells, també han calculat que es gastaran uns 150 euros per nena. Des que va començar la crisi han retallat algunes despeses nadalenques, sobretot d'alimentació. "Abans fèiem sopars a casa, convidàvem amics, i ara ja no ho fem.

De fet, hem deixat de comprar torrons, pernils i altres delicatessen nadalenques, la compra setmanal la fem a base de moltes marques blanques". I com moltes altres llars, per Nadal han deixat de fer regals a alguns familiars: "Ara els reservem per als nens i als avis", diu l'Anna.

És una tendència general. Segons la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), en els últims tres anys la despesa per Nadal ha baixat un 24% a tot l'Estat i calculen que, entre regals, oci, alimentació i loteria, els ciutadans es gastaran, de mitjana, 674 euros, 54 euros menys que el 2009.

stats