Societat 03/08/2012

Retards de 40 minuts a Rodalies per "incidències no previstes" en els serveis mínims

Han tornat a l'estació després de protestar davant la seu del PP i la conselleria de Territori i Sostenibilitat

Maria Ortega
3 min
Treballadors d'Adif i Renfe es manifesten a Barcelona contra la liberalització dels serveis ferroviaris / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEls sindicats CCOO, UGT, Semaf, CGT i el Sindicat Ferroviari-Intersindical han començat una vaga aquest divendres a tota la xarxa ferroviària de l'Estat operada per Renfe i els serveis d'Adif contra els plans del govern espanyol per liberalitzar el sector ferroviari.



17.00: Continuen les incidències a la xarxa

Diverses accions de protesta estan alterant, des de l matí, la circulació de trens prevista en els serveis mínims. El tren de la R1 que sortia a les 16:08 de l'Hospitalet cap a Blanes circula, per exemple, amb 40 minuts de retard, segons Renfe per una "incidència no prevista en programació dels serveis mínims". Aquest tipus d'alteracions, però, s'han repetit en diferents punts de la xarxa. El tren de la Línia R3 entre L'Hospitalet (15:02) i La Tor Querol (18:15) circula amb 25 minuts de demora. També hi ha trens encara aturats a l'estació d'origen. És el cas del que connecta Manresa i Sant Vicenç de Calders, que havia d'haver sortir a les 14:55 i està aturat a Sant Andreu Arenal.

12.50: els treballadors ocupen les andanes de l'estació de Sants

Uns 200 treballadors han ocupat les andanes de les vies 7, 8 i 9 de l'estació de Sants a crits de 'mans amunt és un atracament'.

12.40: els manifestants tornen a Sants a crits de 'anem a la via'

Els 200 treballadors que es manifesten des de les 10.30 han tornat a l'estació de Sants després de protestar davant la seu del PP i la conselleria de Territori i Sostenibilitat, i han entrar al recinte a crits d''anem a la via'.

11.30: la manifestació es dirigeix cap a la seu del PP

Després de cridar proclames contra la liberalització del sector ferroviari –la majoria, dirigides al president espanyol, Mariano Rajoy– davant la conselleria de Territori i Sostenibilitat, els manifestants es dirigeixen ara a la seu del PP. Els treballadors criden contra el fet de governar "a cop de decret" i avisen Rajoy: "Mariano, atén, la Renfe no es ven".

10.30: els treballadors es manifesten a Sants

Uns 200 treballadors de Renfe i Adif s'han concentrat a les 11 h del matí al vestíbul de l'estació de Sants i han començat una manifestació sota el lema "Per un ferrrocarril públic i social". Els treballadors llancen missatges de protesta dirigits al president del govern espanyol, Mariano Rayoy, advertint-lo que "Renfe no es ven". La manifestació es dirigeix cap a la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

10.20: els sindicats xifren entre un 80% i un 90% el seguiment de la vaga

Els representants sindicals de Renfe i Adif han fet una primera valoració de la jornada de vaga d'aquest divendres en el transport ferroviari. Els sindicats han xifrat entre un 80% i un 90% el seguiment de l'aturada. També han criticat els serveis mínims decretats pel ministeri de Foment i el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, que han considerat "desorbitats" i "excessius".

9.30: torns oberts a Plaça Catalunya

A l'estació de Plaça Catalunya de Barcelona, els torns estan oberts, fet que permet als viatgers accedir a les andanes sense necessitat de validar el bitllet. El boicot d'alguns treballadors ha fet sonar alarmes per captar l'atenció dels usuaris, alguns dels quals desconeixen la convocatòria d'aturada. Els viatgers es prenen amb resignació la vaga. Les alarmes activades dins els trens que passen pel centre de Barcelona han provocat retards de gairebé mitja hora en diverses línies de Rodalies, R1, R2 sud, R3 i R4, segons informa Renfe. Les activacions de la palanca d'alarma obliguen els maquinistes a aturar els trens per comprovar si hi ha alguna emergència, de manera que s'acumulen retards. Aquestes incidències han passat almenys en tres combois, dos que circulaven entre Plaça de Catalunya i Arc de Triomf i un a Bellvitge. A partir de les 11 del matí està prevista una concentració a l'estació de Sants.

Entre 6.00 i 9.00 del matí: incidències a la R2

Les dues barricades són les úniques incidències que ha registrat Renfe aquest divendres de vaga a primera hora.

Uns treballadors en protesta han muntat una barricada a dos quarts de set del matí a la R2 nord entre Sant Andreu Comtal i Montcada, que ha obligat a tallar la circulació durant gairebé trenta-cinc minuts, mentre que una altra barricada a la mateixa línia en sentit sud, entre les estacions de Sitges i Garraf, també ha forçat a tallar el servei durant uns quinze minuts.

Els trens han començat a patir aturades al voltant de les 6.30 hores d'aquest matí de divendres i la circulació no s'ha començat a restablir fins passades les 7.00 hores. Protecció Civil ha activat la prealerta del Ferrocat.

L'activació de falses alarmes a l'interior d'alguns combois també ha provocat retards de gairebé mitja hora en diverses línies de Rodalies, R1, R2 sud, R3 i R4.

stats