AGERMANAMENT AMB FIGUERES
Societat 08/01/2011

Renovació total al Dalí de Florida

Dimarts obre les portes el nou edifici del Museu Dalí de Florida, el segon centre dalinià més important. A més, dijous una representació de Figueres signa un protocol d'agermanament amb Saint Petersburg.

Antoni Ribas Tur
2 min
El nou Museu Dalí de Florida és com una Caixa de tresors . L'estructura que trenca l'austeritat de l'edifici vol representar el contrast entre la raó i el subconscient.

BarcelonaMentre que la tramuntana va marcar els paisatges empordanesos que Dalí va immortalitzar a les seves obres, els forts vents han condicionat el projecte del nou Museu Dalí, que dimarts obrirà les portes a Saint Petersburg, a la badia de Tampa, Florida. És un volum de formigó en forma de trapezi dissenyat per resistir huracans de força 5, i la seva severitat només es veu trencada per una estructura de vidre que recorre l'exterior de l'edifici i que vol evocar tant la cúpula geodèsica del Teatre-Museu Dalí de Figueres com els rellotges tous d'obres dalinianes tan cèlebres com La persistència de la memòria . Després del de Figueres, el Museu Dalí de Florida és l'altre centre dedicat a l'artista més important del món.

Signat per l'estudi HOK Architecture, el nou museu ha estat projectat a mida de les obres de la col·lecció -prop de cent olis, més de cent aquarel·les i dibuixos i més de mil tres-centes obres més, entre gravats, escultures, objectes artístics i fotografies-, que a partir d'ara comptarà amb el doble d'espai per ser exposada. El Museu Dalí de Saint Petersburg va obrir les portes el 1982 en un antic magatzem portuari, i amb un volum de 200.000 visitants anuals, la necessitat d'un edifici més ampli i condicionat ja es va fer palesa el 2001, any en què Hank Hynes, director del museu, va engegar una campanya per construir aquest nou edifici, que està previst que rebi 400.000 visitants anuals.

Coincidint amb la inauguració, a la qual assistirà una representació de Figueres, del patronat del Teatre-Museu Dalí, i la infanta Cristina, dijous representants de Figueres i Saint Petersburg signaran un acord d'agermanament entre les dues ciutats, segons un protocol que va més enllà de la col·laboració entre els dos centres dalinians per estendre's, entre d'altres, a programes d'intercanvi d'estudiants i de coneixement mutu de les dues ciutats en els camps del comerç i la gastronomia, ja que, com Figueres, Saint Petersburg també és un important focus d'atenció turística als Estats Units.

A. Reynolds i Eleanor R. Morse

El Museu Dalí de Florida va ser fundat pel matrimoni de col·leccionistes format per A. Reynolds i Eleanor R. Morse, que van adquirir les obres de la col·lecció a través del mateix Dalí o de diferents galeries. A més de la qualitat de les peces, representatives de les diferents etapes de la trajectòria de l'artista, l'amistat que els Morse van mantenir amb Dalí al llarg dels anys dóna un valor afegit a la col·lecció, assenyala Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians.

Igualment, Aguer destaca que les relacions entre la Fundació Gala-Salvador Dalí i el Museu Dalí de Florida han estat sempre constants i molt fluïdes, i afegeix que encara és aviat per parlar de projectes de futur que involucrin les dues institucions.

En els darrers anys, els dos centres han treballat molt intensament de manera conjunta en diferents exposicions internacionals de l'obra de Dalí, i ara els responsables del museu de Florida han volgut obrir el centre amb el màxim d'obres perquè el públic el pugui tornar a descobrir.

stats