Societat 17/01/2011

Repsol convenç les autoritats de Tarragona amb 130 milions d'euros d'inversions

Durant els pròxims tres o quatre anys, Repsol invertirà 130 milions d'euros en mesures per millorar la seguretat de la refineria a Tarragona i la petroliera del Delta

Acn
2 min

TarragonaEl president de Repsol, Antoni Brufau, ha convençut les autoritats territorials amb una xifra: 130 milions d'euros. Aquest és l'import total de les inversions que la companyia durà a terme en els pròxims tres o quatre anys, a fi de millorar les mesures de seguretat de la refineria de Tarragona i de la plataforma petroliera del Delta. Brufau ha reconegut que els vessaments ocorreguts a la costa tarragonina potser s'haurien pogut evitar si aquestes millores ja s'haguessin fet. De fet, eren inversions previstes a més llarg termini que ara la companyia ha decidit accelerar davant la inquietud generada al territori. "El risc zero no existeix", ha declarat Brufau en sortir de la reunió amb les autoritats.

No hi ha risc zero, però es pot minimitzar al màxim i, en aquest sentit, 'Repsol s'ha posat les piles', ha conclòs el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin. L'acceleració d'inversions -amb la xifra global de 130 milions- ha estat el punt clau en la cimera entre la companyia i les autoritats territorials arran els darrers vessaments. A més, Repsol ha anunciat que no farà més prospeccions a la costa tarragonina -exceptuant l'explotació de dos nous jaciments de petroli davant del Delta. 'Tarragona merita de més confort en matèria de seguretat', ha declarat Brufau.

Dels 130 milions d'euros, 80 milions serviran per adequar tot el pantalà i el 'rack' -la companyia vol renovar gairebé totes les línies d'aquest conjunt de canonades que van de la refineria fins al port de Tarragona, i del port a la monoboia. I els 50 milions restants, es destinaran a la plataforma Casablanca, al Delta -que data de l'any 1981- per revisar els mecanismes de seguretat i situar-los 'en els millors estàndards del món', ha dit Brufau. A part, es faran controls al pantalà i als pous les 24 hores del dia -en comptes de cada 8 hores, com es feia fins ara.

Aquests controls de detecció, a més, es faran amb unes tècniques avançades -d'infrarojos- a fi d'abordar i resoldre l'incident amb la màxima celeritat. El pla que ha proposat Repsol es completa amb un comitè d'experts i una comissió institucional de seguiment -és a dir, en una col·laboració pública i privada. Pel que fa als vessaments ocorreguts, Brufau no ha volgut entrar en quanta quantitat s'hauria vessat al mar. 'Un sol litre al mar ja és un mal litre, però considero que un cop s'han produït, la companyia ho ha sabut remeiar correctament', ha declarat Brufau.

A la reunió hi han assistit el delegat del Govern, Joaquim Nin, la subdelegada del govern espanyol, Teresa Pallarès, els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, de Salou, Pere Granados, i de Cambrils, Robert Benaiges, un regidor de l'Ajuntament de Vila-seca, Xavier Farriol, i representants de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Maceira i Joan Borràs. La reunió, que s'ha celebrat a l'Autoritat Portuària, ha durat poc més d'una hora. L'alcalde de Tarragona ho ha qualificat com un 'bon punt de partida', però que caldrà vetllar que Repsol compleixi el seu pla.

stats