SANITAT
Societat 02/08/2012

Resignats amb el nou copagament

Les farmàcies catalanes ja cobren el nou copagament de l'Estat als treballadors en actiu. La primera jornada d'aplicació es va desenvolupar entre la desinformació i la resignació dels ciutadans.

Auri Garcia Morera
3 min
UN TERÇ DELS TREBALLADORS ACTIUS CATALANS PAGUEN MÉS PELS MEDICAMENTS
 Des d'ahir els catalans que tenen feina fan aportacions diferents al cost dels medicaments en funció de la seva renda.  El 33% han passat de pagar el 40% del cost al 50%, mentre que l'1% han passat a pagar-ne el 60%. Els que cobren menys de 18.000 euros anuals, que representen el 66% del total, continuen aportant el mateix 40% que abans.

BARCELONA.Entendre per què s'ha de pagar una quantitat o una altra per un medicament és cada vegada més complicat, i als farmacèutics i als ciutadans els suposa un maldecap. Els uns ja estan farts d'explicar els canvis administratius i els altres ja estan cansats de preguntar-ho i es limiten a pagar la quantitat que els demanen. Ahir les farmàcies van començar a cobrar els nous percentatges en funció de la renda fixats pel govern espanyol per als treballadors actius. Havien entrat en vigor l'1 de juliol, però a Catalunya encara no es repercutien perquè el sistema no estava preparat.

A diferència d'altres ocasions en què s'han introduït canvis no es van produir incidències destacables en l'estrena del nou copagament farmacèutic. "La informació que tenim és que no hi ha hagut cap problema", explicava el tresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Joan Calduch. "Hem tingut alguna incidència lògica per la implementació dels canvis, però s'ha resolt en molt poca estona i no tenim constància de cap informació de renda incorrecta", afegia. Antoni Torres, portaveu de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac), corroborava aquesta versió: "La identificació de l'usuari per poder-li cobrar el que li correspon sembla que està funcionant bé". Després de visitar diversos establiments del centre de Barcelona l'ARA va localitzar una farmàcia en què el sistema donava una informació incorrecta.

Molta confusió i poca oposició

Els farmacèutics estan molestos amb el rol que els ha tocat jugar, de recaptadors i informadors dels canvis administratius, que consideren que no els correspon. "No ens agrada, perquè ens allunya de la nostra missió sanitària assistencial", explica Joan Calduch. "No és la nostra feina, en el sentit del coneixement de totes les especificitats", diu Antoni Torres. Tot i no voler-ho s'han vist obligats a explicar les noves circumstàncies als seus clients, i han pogut comprovar que la confusió és generalitzada. "Quan has de començar a explicar de què es tracta a la gent que té més dificultat de comprensió, no és fàcil, i això es complicarà més quan arribi als pensionistes", assegura Torres.

Cada vegada són menys, però, els que s'interessen per saber-ho. En una de les farmàcies del centre de Barcelona que va visitar ahir l'ARA, un client que feia la seva primera compra d'un medicament amb recepta amb el nou copagament no va voler ni mirar quin era el percentatge que li tocava pagar. Segons les farmacèutiques, aquest desinterès no va ser una excepció durant el dia d'ahir. Tot i sonar-los que hi havia canvis i que potser havien de pagar més, molts preferien ni saber-ho i es limitaven a pagar la quantitat que els demanaven amb resignació.

El portaveu de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya afegeix que aquesta resignació creixent també s'ha notat en la insubmissió a l'euro per recepta. "Els primers dies hi havia molta oposició a pagar, i això s'ha frenat amb el temps, suposo que pels papers que cal fer, que han provocat que la gent se'n cansi", conclou Antoni Torres.

Crítiques al Govern i a l'Estat

Carme Capdevila, diputada d'ERC al Parlament, va denunciar ahir que els catalans paguen "un doble peatge amb el manteniment de l'euro per recepta", que considera que està "penalitzant" el servei de salut. La confluència de les dues mesures té com a conseqüència que 251 medicaments puguin arribar a sortir més cars amb recepta que sense recepta. Capdevila no es va estar de criticar el govern espanyol: "Ens preocupa molt el pas de l'aportació del 40% al 50% i 60% del preu dels medicaments, però encara més les repercussions que pugui tenir la mesura en els pensionistes en un context de crisi severa com l'actual".

stats