MEDI AMBIENT
Societat 08/08/2011

Retiren l'última balisa per controlar el fuel vessat al port de Sant Feliu de Guíxols

L'última balisa per controlar el fuel vessat al port de Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) a causa de l'enfonsament, ahir, d'un vaixell pesquer s'ha retirat aquest dilluns al matí després que no ha quedat combustible a l'aigua

Acn
2 min

Sant Feliu de GuíxolsPel que fa a l'estat del vaixell, n'ha quedat molt malmesa la part mecànica i, com a mínim a curt termini, no podrà tornar a navegar. En declaracions a l'ACN, el patró de l'embarcació ha dit aquest dilluns al matí que no es va adormir en el moment dels fets, sinó que va anar al lavabo confiant en el pilot automàtic just en el moment d'entrar per la bocana del port.

La normalitat ha tornat aquest dilluns al matí al port de Sant Feliu de Guíxols, quan han retirat el vaixell pesquer i les barreres de protecció per absorbir el fuel que es va vessar ahir, uns 2.000 litres, quan la nau es va enfonsar. Els tècnics estaven revisant l'embarcació aquest matí i el pèrit l'havia d'examinar.

Les primeres observacions indiquen que el vaixell ha quedat molt danyat, sobretot la part mecànica, i que no podrà tornar a l'aigua a curt termini. La decisió de reparar-lo o desballestar-lo recau en el patró, que és de Blanes i anava a pescar peix espasa, i ha explicat que va confiar en el pilot automàtic en entrar el port quan el vaixell va xocar.

Com a conseqüència de l'incident, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat va activar el Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines a Catalunya, el CAMCAT, i la bandera groga va onejar a la platja.

Ahir mateix a la tarda, el pesquer va ser reflotat amb una grua de gran tonatge fins al moll. El combustible vessat s'ha dissolt mitjançant productes biodegradables i processos mecànics de batut amb hèlix. L'escalfor del sol va ajudar també a l'evaporació del producte. La zona de barreres cobria uns deu mil metres quadrats de superfície.

stats