Societat 10/05/2013

Rigau sobre el LAPAO: "Hi ha una estratègia per eliminar les llengües dels territoris"

La consellera d'Ensenyament creu que la llei de llengües aragonesa no respecta la Constitució, i afirma que té l'"ànima esgarrapada"

Acn
2 min
Rigau durant un acte d'homenatge a Espriu el 10/05/2013 / ACN

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha dit que el ministre Wert va patir un "doble fracàs" aquest dijous. El primer fracàs com a ministre d'educació arran de la vaga i el segon com a ministre de cultura, per deixar "que neixi falsament una nova llengua", el LAPAO. Segons Rigau, "s'està permetent una estratègia d'eliminar i deixar residuals les llengües dels territoris".

En aquest sentit, ha reivindicat unes paraules de Salvador Espriu que recorden que el català "és el lligam més fort que uneix els Països Catalans". Rigau ha fet aquestes declaracions durant la presentació d'un cartell d'homenatge a la "Carta als mestres", que Espriu va escriure el 1981 amb motiu que li van retre els docents a l'Escola d'Estiu Rosa Sensat.

"Tenim un problema global de quina és la funció del ministeri quant al conreu i el respecte de les llengües de l'Estat", ha assegurat Rigau. En aquest sentit, ha dit que Rajoy ha de decidir si la línia de Wert és la mateixa que la de la totalitat de l'executiu espanyol o no. La consellera creu que la política lingüística de Wert no compleix amb el mandat constitucional.

"Recordaran que la llengua d'aquests països és única, que ens és com una i que és el lligam més fort que ens uneix", ha afirmat Rigau citant un fragment de la "Carta als mestres". La consellera ha criticat que amb la creació de el LAPAO es vol "debilitar aquesta fortalesa". Rigau ha assegurat tenir "l'ànima esgarrapada" per una decisió "absolutament política, que genera desconfiança a la societat".

La "Carta als mestres", a tots els centres docents

Amb motiu de l'Any Espriu, el Departament d'Ensenyament ha volgut fer arribar a tots els centres docents la carta que el poeta català va adreçar als mestres i professors de Catalunya amb motiu dels actes de l'Escola d'Estiu de Barcelona de 1981. Durant l'acte en què ha participat la consellera s'ha presentat un cartell d'homenatge a aquest text, obra el pintor Joan-Pere Viladecans.

En la missiva, Espriu reconeix en els mestres de Catalunya qualitats com la vocació, l'altruisme i la diligència. Així mateix, els emplaça a transmetre aquests i altres valors als nens i nenes. També els anima a defensar i mantenir la llengua catalana.

El Departament D'Ensenyament, amb l'acte d'aquest dijous, ha volgut subscriure les paraules del poeta respecte els docents del país. A l'acte també hi ha assistit la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, el Gerent del Consorci d'Educació de Barcelona, Manel Blasco, i el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés.

stats