Societat 14/06/2014

Rigau diu que la llei d'educació catalana prevaldrà sobre la Lomce

La consellera d'Ensenyament insisteix que el curs que ve es mantindrà el mateix model educatiu

Efe
3 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha dit aquest dissabte que la seva missió és que "ningú hagi de fer insubmissió a la Lomce", i ha afegit que per això el govern català es veu amb forces per "fer prevaler la llei del Parlament" i que el curs que ve "el model serà el mateix".

En declaracions a RAC1, Rigau ha assenyalat: "El nostre objectiu és que ningú hagi de sortir perjudicat per defensar una previsió de la pròpia llei del Parlament. El model d'escola catalana el tenim fixat per una llei del Parlament i és veritat que hem tingut uns casos que alteraven particularment el model". Aquesta qüestió, segons el seu parer, "és totalment residual", ja que "estem parlant de cinc casos de les 600.000 famílies que porten els seus fills a l'escola".

Una altra qüestió és "el model que la Lomce volia canviar, i tota la nostra acció és perquè això no sigui possible". "La meva missió és que ningú hagi de fer insubmissió perquè s'han de fer valer les lleis que responen a les necessitats i a la nostra realitat, i nosaltres ens veiem amb forces per fer prevaler la llei del Parlament", ha assenyalat la consellera.

Segons el seu parer, la Lomce té "molts aspectes que no són llei d'educació", sinó que "intenten canviar l'estructura del sistema educatiu". "Nosaltres, aprofitant el marge competencial que tenim, ja hem dit que no la seguim".

Segons la seva opinió, els canvis "més punyents" que provocaria el seu compliment serien "l'eliminació de la música i la FP, i nosaltres ja hem dit que no ho farem perquè fem una interpretació" de la pròpia llei.

"Després hi ha la qüestió de la llei en relació amb el català: això és inviable perquè per sort el país és ferm, ningú ha fet cap oferta de tot en castellà i el mecanisme legal previst pel ministeri és inaplicable, com ha dit el Consell d'Estat", ha postil·lat.

Sobre la manifestació convocada aquesta tarda per la plataforma Somescola.cat per defensar el model educatiu català, la titular d'Ensenyament ha afirmat: "El clamor és: el nostre model és bo, tenim dret a continuar-ho i, per tant, denunciem les ingerències polítiques i judicials que intenten fer canviar el model perquè ja hem vist què passa en altres comunitats".

Rigau ha assenyalat també: "El curs 2014-15 el model serà el mateix i tractarem amb tota la cautela i saber fer uns casos perquè no creixin".

"Ahir es va tancar la matrícula, tothom està matriculat amb el mateix model lingüístic de l'any passat", ha prosseguit Rigau, per a qui l'informe del Consell d'Estat sobre el castellà a la Lomce és "terrible" i demostra que "no es pot aplicar perquè obligaria la Generalitat a subvencionar una escola en cada poble arribats a aquest extrem".

"I perquè un nen ho demani, vostè creu que hi haurà una escola en castellà només per un nen? És totalment inaplicable, i només demostrarem que és inaplicable. Han intentat salvar un principi, i aquesta no és la realitat", ha reblat la consellera.

Sobre una hipotètica insubmissió a la Lomce, Rigau ha destacat: "Hi ha paraules que són tan potents que a vegades enlluernen". A més, ha recalcat que estan fent "resistència" a aquesta norma, per exemple obligant les escoles a acompanyar les decisions dels directors amb un informe del consell escolar perquè no es trenqui el model participatiu, o mantenint assignatures com música i plàstica, que "formen part de la nostra cultura".

"La resistència a la Lomce és dir: vostè busca uns objectius que jo no comparteixo, però com que tinc un marge de competències, ho utilitzo tot per continuar amb el model que tenia", ha recalcat Rigau, en l'opinió de la qual la normativa que fa la Generalitat desplegant la Lomce "és a favor dels centres" i "ningú" haurà de ser insubmís.

A partir de dilluns que ve, a les cinc escoles que han d'aplicar el 25% de les classes en castellà "els hem recomanat que facin un treball adequat al curs, en què demostrin que tenen el domini del castellà pertinent", ha continuat Rigau, que ha destacat que "a partir de setembre que ve tot ha de continuar igual".

"El model d'escola catalana no s'altera, és el mateix. En aquests casos que tenim judicialitzats procurarem arribar a un acord centre per centre i família per família perquè la sentència que tenen a favor preveu que no afecti la resta de famílies", segons Rigau.

Sobre si han rebut gaires peticions d'escolaritzar en castellà el curs que ve, Rigau ha indicat que "aquest procés s'ha reduït", ja que "estem en una nova etapa" i en un procés que s'està "temperant".

stats