MEDI AMBIENT
Societat 21/06/2012

Rio+20: una cimera poc ambiciosa

Les grans reformes cap a una economia verda hauran d'esperar. Els acords que es negocien a la Cimera de la Terra seran poc ambiciosos. La falta de compromís dels estats està marcant la cita de Rio+20.

Joan Serra / Auri Garcia Morera
2 min
EL REPTE DE LA SOSTENIBILITAT El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, en un moment de la cerimònia d'obertura oficial de Rio+20. La primera jornada de la cimera va estar marcada per declaracions de poca contundència, en la línia de no dinamitar un acord de mínims que no satisfà les organitzacions no governamentals.

BARCELONA."Sé que alguns països esperaven un resultat més ambiciós. Jo també l'esperava". La frase, pronunciada ahir pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, revela que de la Cimera de la Terra no en sortiran pactes que permetin fer un salt endavant significatiu en desenvolupament sostenible. Ban Ki-moon es referia a l'esborrany acordat dimarts pels delegats. Però aquest primer document difícilment serà modificat pels caps d'estat i de govern durant la cimera, que es clausurarà demà. A la cita no hi assisteixen el president nord-americà, Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ni el primer ministre britànic, David Cameron.

El secretari general de l'ONU va admetre que l'acord sobre l'esborrany es va assolir després d'"unes negociacions molt difícils i lentes" i va detallar que "hi havia moltes propostes ambicioses, però els països tenen límits i interessos específics". Aquests interessos particulars eren tan difícils d'acostar que van conduir a l'eliminació dels apartats en discussió. En les primeres sessions del plenari no va aparèixer cap indici que aquest immobilisme es pugui relaxar per incorporar plantejaments més agosarats. Difícilment, però, el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) es convertirà en una nova agència de l'ONU amb més autonomia.

Va ser una jornada marcada per les declaracions d'actors secundaris, cap de les quals excessivament contundent. Els representants dels principals grups de la societat civil van anar en la línia d'acceptar un acord feble abans que marxar sense res. Ban Ki-moon va fer el pas endavant d'elogiar l'acord de mínims de dimarts, i va destacar que inclou accions i mesures pràctiques, com el fet que es concreti un termini de dos anys per definir els objectius de desenvolupament sostenible. L'anunci de l'acord al plenari, però, no va ser rebut amb cap gran aplaudiment.

Només un pacte possible

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que participa en la cimera d'estats i regions, es va mostrar escèptic. "S'ha inaugurat la conferència oficial, sembla que el document final quedarà lluny de la proposta europea, molt més ambiciosa", va escriure a Twitter. Irene Maestro, professora d'economia mundial de la Universitat de Barcelona (UB), afirma que "les grans absències de líders mundials són un indicador que no es pren prou seriosament la qüestió mediambiental". "Les economies emergents veuen els pactes com un fre al seu desenvolupament, però haurien de ser possibles més acords dels que sortiran de la cimera", raona Daniel Arenas, professor d'Esade present en els congressos previs a Rio+20.

Els alts executius de companyies internacionals tampoc són optimistes. Una enquesta de la consultora PwC a 141 consellers delegats indica que un 45% dels executius creuen que no s'arribarà a cap acord a Rio+20.

stats