CAOS AERI
Societat 04/12/2010

Rubalcaba: "Això no tornarà a passar, és el compromís del govern espanyol"

El viecepresident primer de Zapatero garanteix que "no hi haurà problemes als aeroports ni per Nadal ni després de Nadal". S'ha expedientat els controladors vaguistes, que continuen investigats per la fiscalia i sota comandament militar

Redacció
2 min

Madrid"El govern no permetrà que es torni a viure una situació així, aplicarem la llei, no hi haurà problemes als aeroport per Nadal ni després de Nadal, és el compromís del govern." Així de contundent s'ha mostrat el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El ministre ha comparegut pocs després de les vuit del vespre a fer un primer balanç de l'efecte de la declaració de l'estat d'alarma signat aquest migdia a la Moncloa per José Luis Rodríguez Zapatero. Segons les seves xifres, el 90% dels controladors han treballat aquesta tarda, i es tracta del percentatge norma. Tanmateix, encara s'està molt lluny de la normalitat. El ritme habitual d'operacions als aeroports no es restablirà fins d'aquí a unes 48 hores, ja que les companyies necessiten reorganitzar-se i tornar-se a coordinar amb les operacions europees.

I els controladors continuen sota la jurisdicció militar. El govern no té cap intenció de variar aquesta situació, que pot durar quinze dies amb el decret signat avui i que després es podria prorrogar si l'executiu ho considera necessari.

A més, Aena ja ha obert un expedient als controladors vaguistes, i també aniran endavant les investigacions penals de la fiscalia i les denúncies presentades per ciutadans. "Per tant, hi haurà conseqüències per a aquells que de manera inexplicable i molt perjudicial han abandonat el seu lloc de treball en un servei públic", ha advertit el vicepresident.

I no ha concretat com s'ho farà –"aplicarem la llei2, s'ha limitat a dir–, però ha anunciat "el compromís del govern" espanyol de garantir "no hi hagi problemes als aeroports ni per Nadal ni després de Nadal". "Això no pot tornar a passar", ha afirmat amb contundència diverses vegades en una breu compareixença de deu minuts.

El vicepresident s'ha mostrat disposat a prorrogar l'estat d'alarma i la mobilització com a personal militar dels controladors aeris. "La llei ho permet i si s'ha de fer, es farà, i si hem d'anar al Parlament perquè ho autoritzi ho farem".

stats