SOCIETAT
Societat 20/12/2011

Ryanair s'oblida del català als seus avions

La Plataforma per la Llengua denuncia en un estudi que la companyia irlandesa incompleix el conveni sobre l'ús del català signat amb la Generalitat. L'informe alerta d'una "dràstica disminució" de la llengua catalana a la megafonia dels vols

Joan Serra / Marc Colomer
2 min

BarcelonaUn informe de Plataforma per la Llengua adverteix que Ryanair no respecta el conveni signat amb la Generalitat els anys 2007 i 2008 sobre l'ús del català. L'entitat detalla en l'estudi que s'ha produït una "dràstica disminució" de la presència del català en la megafonia dels avions de la companyia irlandesa. Les conclusions s'extreuen de 250 enquestes fetes entre el gener del 2010 i setembre del 2011 als usuaris dels vols que tenien com a origen o destinació aeroports de territoris de parla catalana. L'acord entre el Govern i Ryanair preveia que l'empresa es comprometia a informar en català els passatgers dels vols amb origen i destinació als aeroports de Girona i Reus. Dels 29 vols analitzats en aquestes infraestructures, només en 7 es va utilitzar el català a la megafonia.

El treball constata que l'ús del castellà i l'anglès en els vols comercials que operen en els territoris de parla catalana és superior a la utilització del català. En la megafonia gravada, s'utilitza la llengua catalana en el 13,4% dels vols analitzats per la Plataforma per la Llengua. En les comunicacions fetes per la tripulació, només en un 10,8% dels vols va emprar-se el català. De les 36 companyies estudiades, un 21,6% han utilitzat el català en la megafonia gravada d'algun dels vols estudiats.

L'informe també es fixa en els usos lingüístics als webs corporatius de les companyies. De les 10 empreses amb major volum de passatgers transportats als territoris de parla catalana durant el 2010, un 60% disposen de versió en català al web corporatiu.

Més utilitzat en vols curts

Segons ha explicat a l'Ara.cat l'autor de l'informe, el tècnic de l'àrea d'empresa i consum de la Plataforma, Eloi Torrents, l'ús del català de les companyies aèries és més elevat en els vols dins el domini lingüístic català, si bé disminueix en els vols provinents o amb destí fora del domini. La Plataforma per la Llengua pretén posar-se en contacte pròximament tant amb Ryanair com amb la Generalitat per analitzar si l'acord subscrit entre Ryanair i l'executiu català darrerament es traduirà en la normalització dels usos lingüístics en compliment del conveni.

De fet, segons Eloi Torrents, en comparació amb l'informe que va fer la Plataforma per la Llengua el 2010, s'ha detectat "una mica més de presència" del català a les companyies aèries, però la davallada en termes generals la Plataforma l'atribueix "bàsicament a la dràstica reducció de l'ús del català" que ha fet Ryanair.

stats