IMMIGRACIÓ
Societat 28/04/2011

SOS Racisme denuncia que Catalunya s'ha convertit en un laboratori de pràctiques racistes

Posa com a exemples les iniciatives municipals relacionades amb el veto a l'empadronament, la prohibició de l'ús del vel integral, i la vinculació de l'arrelament i el reagrupament familiar al civisme

Joan Serra
2 min

BarcelonaSOS Racisme ha denunciat avui, en la presentació de l'informe L'Estat del Racisme a Catalunya 2010, que el territori català s'ha convertit en un laboratori de pràctiques xenòfobes. L'entitat ha posat com a exemple de comportaments discriminatoris diverses iniciatives municipals relacionades amb la immigració: la prohibició o delació a través de l'empadronament a persones estrangeres en situació irregular –en referència a la polèmica originada per Vic–, la prohibició de l'ús del vel integral i la proposta de negació de l'arrelament o el reagrupament familiar per faltes d'inicivisme. "El discurs de l'odi s'ha fet més present a Catalunya", ha afirmat Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme. Cuevas ha recordat el perill que comporten segons quins discursos polítics, i ha fet referència als missatges utilitzats pel PP en l'última campanya electoral i a l'auge dels partits de postulats xenòfobs. "S'ha perdut la vergonya i s'ha traspassat la barrera", ha destacat la portaveu de l'entitat.

L'informe de SOS Racisme també subratlla que la crisi econòmica ha contribuït a consolidar el discurs de l'odi i que les administracions, sobretot en l'esfera local, han dut a terme iniciatives que impliquen obrir "debats perillosos". L'entitat també ha denunciat la "falta de contundència" de la justícia contra els missatges discriminatoris. Com a exemples, ha citat els processos oberts contra el candidat del PP a Badalona, Xavier García Albiol, i el president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada. En el cas de García Albiol, SOS Racisme ha recorregut la decisió del jutge d'arxivar la querella.

Durant l'any anterior, el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) va atendre 615 denúncies (un 5% més que en l'exercici 2009), de les quals SOS Racisme va iniciar investigacions en 217 casos. El major nombre de casos van estar relacionats amb actuacions dels cossos de seguretat pública (34,56%) i els conflictes entre particulars (24,88%).

stats