Societat 11/01/2011

El Suprem rebaixa les condemnes a 11 acusats de planejar un atemptat a Barcelona

Els suposats islamistes detinguts estan acusats de voler actuar contra el metro a la capital catalana

Efe
2 min

MadridEl Tribunal Suprem (TS) ha rebaixat les penes d'entre vuit anys i mig i catorze anys i mig de presó que van ser imposades per l'Audiència Nacional a onze presumptes terroristes islamistes detinguts el 2008 acusats de planejar un atemptat suïcida contra el metro de Barcelona.

Així ho ha acordat la sala penal del Suprem en una sentència, notificada avui, en la qual estima els recursos dels condemnats, rebutja l'interposat pel fiscal i els imposa penes d'entre sis anys i vuit anys i mig de presó.

Segons el TS, l'Audiència no va motivar suficientment "aquesta exasperació punitiva" quan "l'acció projectada estava en una fase tan embrionària que la mateixa sentència els va absoldre del delicte de conspiració per delinquir", de manera que acorda que les condemnes no superin el mínim legal.

L'Audiència Nacional va condemnar els onze homes, deu pakistanesos i un indi, per integració en organització terrorista, però no per conspiració per atemptar, tot i la sol·licitud del fiscal en aquest sentit, cosa que confirma l'alt tribunal en considerar que la conspiració "exigeix concreció de l'acte delictiu".

En aquest cas, segons explica la sentència, el pla aconseguia una acció amb explosius al metro de Barcelona, però en el moment de la detenció dels acusats aquests només disposaven d'una mínima quantitat d'una substància que pogués usar-se com a explosiu, i d'altres elements insuficients per a la confecció dels artefactes.

"En el moment de la detenció no hi hauria cap possibilitat de produir objectivament resultat delictiu", afegeix la resolució del Suprem.

El principal acusat, Mahroof Ahmed Mirza, va ser condemnat a 10 anys i mig de presó en qualitat de "dirigent" del grup, pena que el TS rebaixa a 8 anys.

Les penes més altes van correspondre a Qadeer Malik i Shaib Iqbal, als quals se'ls van imposar vuit anys i mig per integració en organització terrorista i sis anys més per tinença d'explosius, delicte, aquest últim, del qual el Suprem els absol.

Segons explica la sentència, difícilment pot existir aquest delicte amb "18 grams de nitrocel·lulosa, procedent de bengales d'ús pirotècnic i d'altres objectes com perdigons per a armes d'aire comprimit i minuters, la destinació i finalitat pot ser molt variada i no inequívocament dirigir-se a fabricar artefactes explosius o incendiaris ".

Per a la resta, el Tribunal va decretar penes de 8 anys i mig de presó com a integrants d'un grup terrorista, condemna que el Suprem rebaixa a sis anys de presó.

La sentència va considerar provat que entre finals de 2007 i principis de 2008 els acusats, residents a Barcelona, "es van anar radicalitzant en la seva ideologia" i després de posar-se en contacte amb el líder talibà Baitul·lah Mehsud van decidir dur a terme una acció violenta "que pogués provocar un elevat nombre de víctimes" a la ciutat.

Per això, acostumaven a reunir-se en una mesquita de Barcelona, on, dos dies abans de les detencions, el 16 de gener de 2008, es va presentar un testimoni protegit, que suposadament pertanyia a la cèl·lula, que quan va saber que havia d'immolar-se en l'atemptat va decidir delatar el grup a la policia.

stats