MEDI AMBIENT
Societat 01/03/2011

Sabadell demana una auditoria independent per conèixer la qualitat de l'aire del municipi

El consistori ho ha decidit després que un informe determinés que aquesta és la ciutat més contaminada de l'estat

Acn
2 min

SabadellL'Ajuntament de Sabadell ha demanat una auditoria independent de la qualitat de l'aire de la ciutat per tenir dades sobre la situació al conjunt de tota l'àrea urbana. El consistori ha pres aquesta determinació després que un informe del col·lectiu Promoció del Transport Públic (PTP) determinés que Sabadell és la ciutat més contaminada de tot l'estat, juntament amb Múrcia. Aquest informe parteix de les dades objectives ofertes pels punts de detecció d'emissions situats arreu de l'estat i que segons el consistori, en el cas de Sabadell, el sistema de medició està situat a la cruïlla de la carretera de Prats amb la Gran Via, un punt amb molta circulació, on hi ha una benzinera i diversos semàfors.

El consistori assegura que el punt des d'on va fer-se el càlcul es troba en la intersecció on es concentrà tot el trànsit de Castellar del Vallès i els polígons industrials, "cosa que fa que les dades no siguin representatives del conjunt de la ciutat".

En aquest sentit afirma que l'auditoria independent permetrà contrastar el resultat de medicions en diferents punts i farà possible disposar de dades del conjunt de Sabadell i no només d'un eix concret.

Els responsables del consistori remarquen que el compromís de la ciutat per la millora de la qualitat de l'aire s'ha treballat posant en marxa el Pla de Mobilitat, que entre altres mesures ha fet possible la incorporació de zones 30 a quasi tota l'àrea urbana, l'increment del doble dels carrils bicicleta, com també la incorporació de noves zones de vianants. A més, l'Ajuntament ha impulsat des de fa deu anys l'increment de la xarxa de ferrocarrils amb cinc noves estacions que funcionaran en els propers anys, i les obres de la ronda de l'Oest.

"Aquestes infraestructures, tot i no ser competència municipal, serviran per mitigar la concentració de gasos en determinats punts de la xarxa viària", afirmen fonts municipals que recorden que Sabadell ha estat la primera ciutat d'Espanya a distribuir punts de càrrega per a vehicles elèctrics des de l'any 2009.

El Pla d'Actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire als municipis declarats zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric està pendent d'aprovació per part de la Generalitat. Sabadell forma part del segon grup dels 40 municipis d'aquest Pla, que preveu que a la segona corona de l'àrea metropolitana es treballi per reduir partícules de suspensió inferiors a deu micres.

stats