Societat 22/10/2014

Andorra activa el protocol de seguretat d'Ebola per una sospita lleu

El pacient és un acompanyant de l'home que va ser atès a l'hospital Clínic de Barcelona per malària. Des que ha entrat a l'hospital no ha tornat a patir febre, per tant, la possibilitat de la presència d'aquesta malaltia és "baixa"

Ana
3 min
L'Hospital de Mritxell ha activat el protocol per sospita d'ebola / Patrícia I.A.

Andorra la VellaEl ministeri de Salut d'Andorra ha activat aquest dimarts el protocol de seguretat per un possible cas d'Ebola al Principat. Segons ha explicat la cap d'àrea de prevenció i promoció de vigilància de la Salut, Rosa Vidal, un home de nacionalitat armènia de mitjana edat ha ingressat aquest dimarts a la tarda a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell indicant que tenia febre.

Es tracta d'un acompanyant de l'home que va ser atès a l'hospital Clínic de Barcelona amb malària i que va ser autoritzat a desplaçar-se a Andorra perquè no tenia símptomes. Segons ha indicat Vidal, el risc del pacient en aquest cas és haver viatjat a Guinea Conakry i Sierra Leone, però des que ha entrat al centre, on continua ingressat en una zona d'aïllament, no ha tornat a patir febre, per tant, la sospita de la presència d'aquesta malaltia és "baixa".

Les sospites apunten majoritàriament cap a una altra malaltia tropical, segurament malària, però el protocol s'ha activat de tota manera per seguir el cas. El director de Salut i Benestar, Josep Casal, ha apuntat que si fos Ebola no seria una persona infecciosa, però de totes maneres han identificat i mantenen informades les persones que hi havia a la sala d'espera. Amb tot, el risc de contagi és "infinitament baix", ha recalcat Casals en la roda de premsa d'urgència convocada aquest dimarts a la nit.

L'home havia arribat al país aquest dimarts al matí en un autobús procedent de Tarragona, i un cop al seu domicili andorrà s'ha trobat malament i s'ha dirigit a urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. En el moment de triatge ha manifestat que havia tingut febre i que havia estat a Guinea Conakry i Sierra Leone, i per això s'ha activat el protocol de seguretat. Des de seu ingrés, però, no ha tornat a tenir febre i el seu estat és bo. Els altres dos acompanyants, tot i residir a Andorra, romanen a Barcelona i a Tarragona.

Els responsables de Sanitat consideren que existeix una sospita "molt baixa" d'Ebola i es creu sobretot que pateix alguna altra malaltia tropical, com la malària. De fet, ja s'ha iniciat el tractament contra el paludisme i s'han extret mostres del pacient per enviar-les a l'Hospital Carlos III de Madrid. Es preveu que els resultats de les proves arribin aquest dimecres. En tot cas, si fos Ebola se li administraria hidratació i fàrmacs per controlar la tensió i es consultaria als centres de referència per decidir el seu trasllat.

Els professionals que han atès el pacient passaran la nit a l'hospital

Un total de set professionals han atès el pacient, una infermera i un metge a la zona de triatge sense protecció, dos tècnics de transport sanitari que han fet la neteja d'urgències, i un auxiliar, una infermera i un metge que n'han fet l'anàlisi clínica. La majoria dels professionals han optat per romandre a l'hospital mentre no disposin dels resultats.

El ministeri mantindrà informats els pacients que eren a la sala d'espera en el moment de l'ingrés i ha posat a disposició el telèfon 116 per a totes aquelles persones que creguin que han pogut tenir contacte amb el pacient. A aquest efecte, s'ha habilitat l'ala Andorra de la planta 1 "en el cas improbable que es tracti d'una infecció per Ebola", com ha remarcat el director del SAAS, Lluís Burgués. De totes maneres, Casal ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat afirmat que "no seria una persona infecciosa" i que "el risc que les persones de la sala d'espera s'hagin pogut infectar és infinitament baix, per no dir inexistent".

Al centre ha calgut reubicar set pacients de la zona de triatge, i tant aquesta àrea com la sala d'espera s'han tancat i desallotjat per procedir a la seva neteja. Burgués ha recalcat que en cap moment s'ha deixat de donar servei als ciutadans que han acudit a urgències i amb l'únic canvi que s'ha habilitat la recepció en com a sala d'espera.

La roda de premsa ha comptat amb la presència del cap de Govern, Toni Martí; la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i el ministre d'Interior, Xavier Espot, així com els màxims responsables del SAAS.

stats