BARCELONA
Societat 06/06/2012

La Sagrada Família: zona lliure d'autocars turístics

El perímetre de la Sagrada Família ja és zona lliure d'autocars turístics. Els turistes han de recórrer ara a peu els prop de 250 metres que separen el temple de les noves estacions de l'avinguda Diagonal.

Maria Ortega
2 min
La Sagrada Família: zona lliure d'autocars turístics

BARCELONA.Els turistes que ahir es van acostar a la Sagrada Família van conèixer el temple amb un aspecte inèdit: sense la tradicional pantalla d'autocars aparcats a les portes. Van ser, però, els primers convidats a una nova gimcana, la que els porta a recórrer els prop de 250 metres de distància -esquivant obres i terrasses- entre el monument i els punts on l'Ajuntament ha fixat els nous punts per a l'encotxament: les places Pablo Neruda i de la Hispanitat, a la Diagonal, on s'han habilitat 14 places d'aparcament per a autocars turístics. Un recorregut de cinc minuts a pas normal que els grups de turistes -molts integrats per gent gran- recorrien, de mitjana, en deu minuts. És la solució de l'Ajuntament per fer front a la intensa pressió que patien els veïns.

L'escenari va canviar del tot ahir. El perímetre del temple ha quedat vetat per a la circulació d'autocars i només poden transitar-hi els autobusos de línia, inclòs el Bus Turístic. Fins ara hi passaven més de 700 autocars no regulars, mentre que la nova normativa només preveu excepcions per als vehicles que transporten grups d'escolars o de persones amb mobilitat reduïda i que hagin demanat prèviament l'autorització. I fixa un màxim de 100 autocars diaris. El dia de l'estrena, només quatre vehicles van demanar-ho. La Guàrdia Urbana recordava ahir als conductors els canvis. Passat un període de cortesia, entrar a la zona restringida se sancionarà amb multes de fins a 90 euros.

Abans d'aplicar la regulació, el consistori ha dut a terme una sèrie de millores, com ara ampliar les voreres de les noves zones d'estacionament d'autocars. Els xofers tenen 10 minuts per recollir o deixar els turistes en aquests nous punts i després s'han de desplaçar a estacionaments com el de la Diagonal amb Consell de Cent o el del costat de la Monumental, on es poden estar dues hores. Els estacionaments de més llarga durada són a Consell de Cent amb Cartagena i a l'estació del Nord.

El regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, explicava a peu de carrer que els canvis oferiran "més tranquil·litat" a un entorn que vivia una pressió "insostenible". El president de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, Jaume Torrens, hi veu "un bon primer pas". Els operadors turístics, però, continuen rebutjant els canvis i alertant de possibles pèrdues milionàries.

Guies desanimats

Els guies que ahir portaven els primers grups de turistes no amagaven el seu desànim i explicaven les dificultats que tenien per mantenir el grup unit. Alguns turistes, fins i tot, desistien de la visita i esperaven el grup en una terrassa.

El carrer Marina era, sens dubte, el més transitat, amb grups amunt i avall, per a desesperació d'alguns veïns, com Cristina Gómez, que buscava un forat entre la gentada per arribar amb el carro de la compra fins al portal de casa. "Semblen ramats", explicava mentre esquivava també les obres de Fecsa que tenen el carrer aixecat a trossos. Els comerciants de la nova ruta turística eren més optimistes, encara que la majoria no hi veien possibilitat de negoci.

stats