SANITAT
Societat 30/06/2012

Salut ajorna el nou copagament per evitar excedir els límits

Els ciutadans no notaran demà cap canvi. Un sistema transitori fins a l'1 d'octubre registrarà l'aportació que ha de fer l'usuari amb el nou copagament farmacèutic. L'usuari no pagarà fins al mes següent.

Lara Bonilla
3 min
Mentre el sistema informàtic no estigui disponible, els farmacèutics lliuraran un justificant als usuaris en què s'especificarà l'aportació que hauran de fer.

BARCELONA.Quan els ciutadans vagin a les farmàcies a partir de demà pagaran el mateix que sempre pel seu medicament -res si són pensionistes i el 40% si són actius-, però rebran un tiquet en què constarà l'aportació que han de fer amb el nou copagament farmacèutic en funció de la renda. És a dir, un 10% si són pensionistes i entre un 40% i un 60% si són actius. Uns diners que hauran d'abonar a l'oficina de farmàcia el mes següent o més endavant, quan tornin a una farmàcia. És a dir, els ciutadans pagaran a un mes vençut fins a l'1 d'octubre.

És el mecanisme "transitori" que ha trobat el departament de Salut per complir amb la llei -el sistema oficialment es posa en marxa- i, a la vegada, evitar que els pensionistes paguin més enllà del límit establert i hagin d'avançar diners, com proposa l'Estat. El ministeri de Sanitat és partidari de reemborsar més tard als pensionistes les quantitats de més que s'hagin gastat. Però, segons càlculs de Salut, amb aquest sistema hi ha pensionistes que podrien arribar a aportar 100 euros mensuals, quan el límit és de 8 i 18 euros.

El sistema serà provisional "fins que sigui possible aplicar el model definitiu", que ha de detectar els topalls automàticament i que, pels canvis organitzatius i informàtics que requereix, no estarà llest fins a l'1 d'octubre, segons va explicar el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa. La mesura es deu a "la poca disponibilitat de temps" -segons Padrosa- que s'ha tingut per adequar els sistemes informàtics al nou copagament, ja que fa només una setmana que van rebre les dades d'Hisenda que serveixen per calcular les aportacions en funció de la renda. En l'euro per recepta, que només té una variable, s'hi ha treballat durant tres mesos.

Es calcula que a Catalunya hi ha 350.000 ciutadans "que pagarien 3,3 milions de més si no s'establís aquest sistema", va dir Padrosa. Per posar-ne un exemple, una pacient crònica de 73 anys es gastaria 122 euros mensuals segons el nou sistema de copagament. El fet de no tenir a punt els sistemes informàtics per garantir els topalls faria que hagués d'aportar en sis mesos 736 euros, dels quals més tard n'hi haurien de retornar 688.

Farmacèutics satisfets

Els farmacèutics, que havien alertat que era "inviable" aplicar el nou copagament l'1 de juliol, ho veuen amb bons ulls: "Després de la setmana que hem viscut, estem satisfets amb aquesta mesura", va dir el president del Col·legi de Farmacèutics, Jordi de Dalmases. Encara no saben, però, com es farà el cobrament a mes vençut. Amb el nou copagament, per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals si cobren menys de 18.000 euros anuals (que és el cas d'un 76% dels jubilats) i 18 euros si en cobren més de 18.000 (un 24%). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que s'ha de sumar a l'euro per recepta.

Pel que fa a la implantació de l'euro per recepta, que va entrar en vigor dissabte passat, Salut ja ha recaptat 1,3 milions d'euros i s'han dispensat 1,5 milions de receptes a unes 640.000 persones. Padrosa va reconèixer que des que es va començar a aplicar la taxa, el sistema informàtic va caure dimarts i dijous, fet que va provocar que alguns usuaris marxessin sense els seus medicaments. Ahir al matí es van tornar a registrar problemes, però aquest cop el sistema només va caure uns deu minuts.

stats