Sanitat
Societat 07/11/2011

Salut instaura un codi d'atenció a víctimes d'accident que pot reduir un 25% el risc de mortalitat perquè evita trasllats innecessaris

Els traumatismes són la principal causa de mort entre els menors de 45 anys. El Codi Politrauma s'aplicava ja a Barcelona i ara s'estén a tot Catalunya

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl Codi del Pacient Politraumàtic (PPT) de coordinació dels dispositius assistencials per millorar l'atenció als pacients amb traumatisme greu, és a dir, les víctimes d'accidents de gravetat, s'estendrà enguany a tot Catalunya. L'objectiu principal és reduir el temps d'atenció a aquests malalts, sobretot per la via d'evitar trasllats innecessaris.

"Cada trasllat innecessari incrementa un 25% el risc de mortalitat", ha alertat el director del Servei de Cirurgia de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Salvador Navarro. Un risc que desapareixerà amb el nou protocol, que divideix tots els centres catalans segons el seu nivell de capacitat per atendre politraumatismes i traumatismes greus.

Amb el nou protocol d'actuació, els tècnics del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) valoraran la gravetat del pacient dins una escala que determina el centre hospitalari més capacitat per atendre el cas, i el portaran directament a aquell centre. "El pacient no ha d'anar a l'hospital més proper sinó al millor preparat per atendre'l", ha explicat el director del SEM, Francesc Bonet, explicant que actualment s'optava en la majoria de casos per traslladar el pacient a l'hospital més proper, que en funció de la gravetat sovint l'havia d'acabar derivant a un altre hospital.

Els centres amb el nivell màxim de capacitat, és a dir, els que poden atendre els casos més greus, són, per als adults, els de la Vall d'Hebron, Bellvitge, Sant Pau, Clínic i el Parc Taulí de Sabadell. Per als nens, el de la Vall d'Hebron, Sant Pau i Sant Joan de Déu.

El protocol d'actuació, que funciona a Barcelona des de 1994, millorarà també l'atenció a l'hospital, ja que el centre estarà informat per avançat –des del mateix lloc de l'accident– de l'estat de salut del pacient que està a punt d'arribar i les seves característiques principals, la qual cosa li permetrà preparar-se per rebre'l. Això, que només es donava fins ara a la ciutat de Barcelona i part de l'àrea metropolitana, on es va implantar aquest codi l'any 1994, serà així també a la resta de territori català a partir d'aquest any.

A més, es crearà un registre de pacients de traumatismes greus amb tota la informació de cada cas. Aquesta compilació de dades permetrà extreure conclusions sobre les fortaleses i debilitats del sistema català d'atenció als traumatismes per tal de formular propostes de millora.

Els traumatismes són la principal causa de mort entre la població menor de 45 anys a Catalunya, principalment per accidents de trànsit, i en segon lloc per caigudes. Els accidents de trànsit són, de fet, la causa del 40% de les morts dels joves menors de 35 anys.

stats