SANITAT
Societat 19/05/2012

Salut ha facturat un 52% més el 2011 per l'atenció de pacients europeus

Salut ha facturat el 2011 més de 12 milions d'euros per atendre pacients europeus, un 52% més que el 2010. L'augment es deu a un control i una regulació superiors per cobrar els serveis en els països d'origen.

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.La sanitat catalana va facturar l'any passat una mica més de 12 milions d'euros (concretament, 12.006.093 euros) en atenció a pacients comunitaris, bàsicament europeus que estaven de pas a Catalunya ja sigui per motius laborals o de turisme. Aquesta xifra suposa un increment del 52% respecte a l'any 2011 (7.924.738 euros) i del 74% respecte al 2008 (6.894.708 euros).

Aquest augment respon a l'esforç que s'ha fet des de la sanitat pública catalana per regular i controlar l'atenció a pacients comunitaris, i assegurar-se que es cobra en els seus països d'origen. "S'han perseguit situacions que abans podien haver quedat camuflades", explica Francesc Brossa, sotsdirector del Servei Català de la Salut. Es refereix a l'anomenat turisme sanitari. El 2009, un informe del Tribunal de Comptes va detectar en el sistema sanitari espanyol nombrosos errors burocràtics en l'atenció sanitària a estrangers que ocasionen pèrdues econòmiques, com la falta d'informatització, l'assumpció de pagaments que no corresponen a la sanitat espanyola o el fet de desistir a l'hora de facturar els serveis sanitaris als països d'origen dels pacients. Moltes d'aquestes irregularitats s'han corregit en l'últim any, cosa que explicaria aquest increment del 52% en la facturació. Als més de 12 milions d'euros que la sanitat catalana va facturar l'any passat (tant en atenció primària com hospitalària), s'hi han de restar, però, 7.200.000 euros corresponents a les despeses dels catalans a Europa. El saldo net és de 4.800.000 euros, una quantitat que va a parar a un fons de cohesió sanitària.

Combatre el turisme sanitari

No obstant, tot i aquest control, també hi ha picaresca en l'atenció sanitària a pacients estrangers i, segons Brossa, no està quantificada. És el cas, per exemple, de jubilats estrangers amb segona residència o familiars d'estrangers que aprofiten per operar-se aquí. "No puc negar que això es produeixi però queda amagat dins de la bossa d'estrangers que s'empadronen i obtenen la targeta sanitària", explica.

El decret del govern espanyol vol combatre el turisme sanitari i per això a partir de l'1 de setembre l'empadronament ja no serà l'únic requisit per obtenir la targeta sanitària i caldrà també cotitzar a la Seguretat Social. "Els estrangers accedeixen amb facilitat a la targeta sanitària perquè el nostre mecanisme d'accés és l'empadronament i es vol evitar els casos de persones que vénen només per rebre assistència sanitària", explica el subdirector del CatSalut. "Aquesta és una realitat que s'ha de regular però és impossible saber quants obeeixen a aquesta picaresca", afegeix.

El problema és que per combatre el turisme sanitari -que regulat pot ser una font d'ingressos- es quedaran sense assistència els immigrants sense papers i només se'ls garanteix l'atenció d'urgències, el part i l'atenció als menors.

És per això que el Govern prepara una targeta sanitària especial que els garanteixi l'accés a l'atenció primària. "Ara estem identificant aquesta gent i estem treballant en diferents mecanismes d'accés", va confirmar Brossa. El País Basc i Andalusia també mantindran l'atenció als immigrants.

Euro per recepta a partir del juny

Tot i els dubtes del Col·legi de Farmacèutics, l'euro per recepta entrarà en vigor el 23 de juny. Es compleixen així els terminis legals. La mesura es va publicar al DOGC el 23 de març i, segons la llei, s'ha d'aplicar tres mesos després d'aquesta data. Amb aquesta mesura s'espera recaptar enguany uns 50 milions d'euros.

stats