Salut
Societat 25/06/2012

Salut no tindrà el sistema informàtic per aplicar el copagament estatal fins al setembre, però ho farà "ni que sigui manualment"

Ruiz assegura que es buscarà la manera perquè els ciutadans no hagin d'avançar diners a l'Estat

Acn
2 min

BarcelonaEl departament de Salut no tindrà el sistema informàtic per garantir que els ciutadans no excedeixen el nou topall de copagament farmacèutic fins al setembre. Malgrat això, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que estan buscant la fórmula, "ni que sigui manual", per garantir que els ciutadans no hagin d'avançar diners a l'Estat. El nou copagament entra en vigor aquest diumenge, però el sistema requereix un programa que informi el farmacèutic si un usuari ha arribat al màxim. El govern espanyol diu que tornarà posteriorment la quantitat en què s'hagi excedit. Ruiz, però, s'ha oposat a aquesta mesura i ha dit que treballa perquè el ciutadà no hagi d'avançar diners a l'administració.

El conseller de Salut ha assegurat que Catalunya complirà amb la data prevista d'entrada en vigor del nou copagament farmacèutic, però ha reiterat les seves discrepàncies per les dificultats tècniques que planteja. Entre aquestes, la part més complicada, segons ha dit Ruiz, és establir el sistema informàtic per tal que els farmacèutics sàpiguen quan un usuari ha pagat ja el seu màxim, el mateix sistema que, de fet, s'ha posat en marxa amb l'euro per recepta.

El conseller ha dit que aquest sistema s'ha de construir i que això no pot estar enllestit "en menys d'un mes", però ha calculat que fins al setembre no podrà estar a punt per a les farmàcies.

Malgrat això, ha assegurat que Catalunya complirà i que durant aquests dos mesos es farà servir un altre sistema, "ni que sigui manual", per tal que els ciutadans no hagin de pagar de més. "No volem que ningú anticipi diners, que arribat al tope, no hagi de continuar. Un ciutadà, a priori, és millor que no degui diners a l'Estat i que sigui aquest el que els hi degui, si cal", ha declarat.

El conseller ha dit que davant aquestes dificultats i el poc temps per instaurar el sistema, hauria estat partidari d'un procés de transició "més manual" fins a implantar finalment el sistema electrònic. "La voluntat és complir, i si podem no perjudicant la gent, ho intentarem de totes les maneres possibles", ha declarat.

Ruiz també ha criticat que el nou copagament, que es basa en la renda de les persones, pren com a base les dades de l'any anterior, ja que són les darreres presentades pels ciutadans, per la qual cosa "la situació pot ser canviant".

"Bon funcionament" de l'euro per recepta

D'altra banda, el conseller ha destacat el "bon funcionament" de l'euro per recepta en el primer cap de setmana d'aplicació. El conseller ha reconegut que s'han produït algunes "fallades previsibles" en algunes farmàcies, però ha assegurat que "s'han anat resolent".

També ha dit que els ciutadans han estat "respectuosos" i que no s'ha registrat "cap incident digne de menció respecte a resistències o actituds no desitjables".

El conseller ha fet aquestes declaracions després d'inaugurar la cloenda de l'acte de presentació dels projectes de recerca finançats a través de La Marató del 2006, centrada en el dolor crònic. En total s'han finançat 81 projectes.

stats