Societat 27/06/2012

Un ex alt càrrec de Salut assegura que no hi va haver irregularitats en el conveni entre la conselleria i l'Instituto Nóos

Una de les secretàries d'Iñaki Urdangarin confirma que el gendre del rei encara treballava per a l'entitat l'estiu del 2006

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaUn ex alt càrrec de Salut ha assegurat aquest dimarts que no hi va haver cap tipus d'irregularitat en el conveni signat entre la conselleria i l'Instituto Nóos el 2005.

Manuel Balcells, que el 2004 era director d'estratègia i coordinació del departament de Salut de la Generalitat, ha defensat aquest dimecres davant del jutge José Castro, que s'encarrega de la investigació del cas Nóos –el presumpte cas de corrupció que esquitxa el gendre del rei, Iñaki Urdangarin–, que el conveni es va complir i que no hi va haver cap irregularitat.

A la sortida de la seva declaració davant del jutge, Balcells, que posteriorment va assumir el càrrec de conseller del departament d'Universitats (2006), ha assegurat que el conveni es va signar el 2005 per un valor de 36.000 euros i que consistia en un acord perquè el metge Ignasi de Juan Creix realitzés un treball per la conselleria a través de l'Instituto Nóos.

Durant aquest dimarts han declarat una desena de testimonis davant del jutge Castro, que aquest dimarts s'ha desplaçat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per prendre'ls declaració. Avui encara s'espera que passin per la Ciutat de la Justícia una quinzena més de persones, i les declaracions s'allargaran fins divendres.

S'espera que a última hora del matí o a primera hora de la tarda declari l'empresari Joaquim Boixareu, creador de la fundació Cultura i Deporte i l'únic dels imputats d'avui.

Durant les declaracions d'aquest matí, una de les secretàries d'Iñaki Urdangarin ha confirmat que el gendre del rei encara treballava per a l'entitat l'estiu del 2006, i ha desmentit que Urdangarin es desvinculés de l'Instituto Nóos el febrer d'aquell any.

També ha declarat un dels fundadors de l'entitat, Xavier Agulló, que ha assegurat que Urdangarin i el seu soci, Diego Torres, compartien responsabilitats a l'entitat, encara que el duc de Palma s'encarregava de les relacions públiques i Torres d'aspectes contractuals i econòmics. Agulló també ha aclarit que a l'Instituto Nóos no hi havia càrrecs intermedis, ja que tot el poder l'exercien Urdangarin i Torres, motiu pel qual Agulló hauria decidit el 2005 abandonar l'entitat, malgrat que hi va seguir treballant un any més en condició d'autònom.

La declaració d'Agulló ha coincidit amb una estrepitosa protesta dels funcionaris de Justícia en contra de les retallades, que s'ha arribat a sentir a l'interior de la sala, encara que no ha impedit que la sessió continués amb total normalitat, segons han confirmat diversos dels assistents.

stats