Societat 12/03/2012

Salut vol que els ciutadans truquin més al 112 quan tenen símptomes d'infart

L'objectiu és reduir els temps per així reduir la mortalitat, i no preocupa la sobrealerta

Auri Garcia Morera
1 min
La campanya tindrà presència als CAP, hospitals i farmàcies

BarcelonaEl departament de Salut iniciarà una campanya de conscienciació perquè els ciutadans truquin més al telèfon gratuït 112 quan tenen símptomes d'infart. Amb el lema "els segons compten", la campanya té com a objectiu reduir els temps pel cantó dels ciutadans, després que el Codi infart implementat el 2009 ja hagi aconseguit reduir els temps de resposta per part del sistema, amb una millor coordinació entre els diferents actors.

Els responsables del departament expliquen que el temps mitjà entre el primer dolor i la primera assistència és de 69 minuts. Quan es truca al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), en canvi, aquest temps es redueix fins als 45 minuts. Una reducció de temps que, especialment en els casos d'infart agut de miocardi, comporta una reducció de la mortalitat.

Segons el director general del SEM, Francesc Bonet, "la part del sistema ja s'està fent bé i ara podem millorar la part del malalt". Bonet demana evitar "heroïcitats", acudint pels propis mitjans al CAP o a l'hospital, ja que això incrementa els temps i en conseqüència la mortalitat. "No ens preocupa la sobrealerta", afegeix. "Tenim una estadística raonable de falsos positius".

stats