Societat 11/08/2012

Sánchez Gordillo amenaça amb més accions

L'alcalde de Marinaleda i diputat d'Esquerra Unida, Juan Manuel Sánchez Gordillo, va amenaçar ahir amb més assalts i va dir que estudia no presentar-se a la citació judicial. El desafiament continua.

Joan Faus
3 min
L'alcalde de Marinaleda i diputat va participar dimarts en l'assalt a un supermercat.

MADRID.Lluny d'estovar-se pel rebombori que està generant l'assalt de dimarts a dos supermercats a Andalusia, el gran protagonista de la polèmica, l'alcalde de Marinaleda i diputat autonòmic d'Esquerra Unida, Juan Manuel Sánchez Gordillo, va apujar ahir el to i va amenaçar de tornar a l'acció si el govern espanyol no adopta mesures per afavorir els afectats per la crisi.

Va deixar clar els seus possibles objectius: "ocupar bancs", més superfícies comercials -"perquè els aliments arribin al poble"- i noves finques, com les de la mediàtica família Alba. De moment, el Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), que va organitzar els assalts, té prevista una marxa dijous que ve per demanar que no es pagui el deute, que no hi hagi més retallades a les classes populars i la fi dels desnonaments.

El desafiament no es va quedar aquí i Sánchez Gordillo, que és alcalde de Marinaleda des del 1979 i diputat des del 2008, va amenaçar de no assistir a la citació policial que ha rebut per participar en els assalts als supermercats d'Écija i Arcos de la Frontera.

Gordillo va dir que ho decidirà conjuntament amb el SAT. I va afegir, en l'enèsim desafiament: "Pot ser que m'hi negui o no, no tinc inconvenient a ingressar a la presó". També va críticar iradament el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, del qual va demanar la dimissió "immediata" i el va acusar de ser "un franquista dels grossos" perquè actuava de "jutge, fiscal i ministre", en referència a l'ordre de detenció que va emetre Interior.

Fi de l'ocupació

Sánchez Gordillo va fer aquestes declaracions a les portes de la finca militar d'Osuna, d'on van ser desallotjats pacíficament per la policia uns cinquanta jornalers que feia 18 dies que l'ocupaven per denunciar els efectes de la crisi a Andalusia, on un 30% de les famílies estan per sota del llindar de la pobresa. El rol de revolucionari del polític andalús no és nou. Vestit gairebé sempre amb un mocador palestí i amb un aire descuidat, Sánchez Gordillo ocupava amb certa facilitat les portades dels diaris espanyols, i alguns d'internacionals, fa gairebé tres decennis amb les seves ocupacions de finques i les seves marxes jornaleres sobre Sevilla. Per exemple, va ocupar el Parlament andalús i la terminal de l'AVE, cosa que li va valer un dia de presó per desobediència. Les seves actuacions sembla que de moment no incomoden els líders andalusos d'Esquerra Unida, però sí que estan servint de benzina al PP, que va guanyar les eleccions però no governa a Andalusia pel pacte que van fer el PSOE i IU. El portaveu dels populars al Congrés, Alfonso Alonso, va dir ahir que demanaran al Parlament andalús la reprovació de Sánchez Gordillo i va instar la formació d'esquerres a emprendre una "reacció contundent" contra el diputat per haver "danyat" la imatge d'Espanya a l'exterior. Per la seva banda, el secretari d'organització del PSOE, Óscar López, es va limitar a dir que la "llei ha de ser igual per a tothom, també per als dirigents polítics".

Alliberen dos detinguts

Ahir els sindicats andalusos van seguir mantenint silenci sobre el cas. Per la seva banda, el president de la Confederació d'Empresaris d'Andalusia, Santiago Herrero, va dir que el cas dels assalts "perjudica enormement" l'economia andalusa. A Granada, representants del SAT van registrar una trentena d'escrits per "autoinculpar-se" com a còmplices i inductors intel·lectuals dels fets. D'altra banda, el jutjat d'Écija va deixar ahir en llibertat dos dels set jornalers detinguts pels assalts dimarts als supermercats i també van ser detingudes dues persones més.

stats